Toto telegrafovala o Miloši Zemanovi ambasáda USA do Washingtonu. Máme to celé

05.05.2015 8:47

Server Wikileaks zveřejnil e-mailovou komunikaci americké ambasády z roku 2010, kdy prezident Miloš Zeman oznámil návrat do politiky. Autor zpráv popisuje Zemana jako politického dinosaura, který částečně trpí mesiášským komplexem. Zároveň však zmiňuje, že je považován za inteligentního politika, který není spojován s korupčními skandály.

Toto telegrafovala o Miloši Zemanovi ambasáda USA do Washingtonu. Máme to celé
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil Milovice a Čáslav

V úvodu zprávy její autor informuje o konání současného prezidenta Miloše Zemana před pádem komunismu. Zmiňuje se mimochodem o Zemanově odporu k sovětské invazi v roce 1968, ale zároveň konstatuje, že Zeman nehrál v disidentském hnutí aktivní roli. Proto mu bylo dovoleno dělat i v období normalizace kariéru.

„V roce 1984 začal pracovat v Prognostickém ústavu. Krátce před sametovou revolucí publikoval kritickou esej, jež pojmenovala hlavní slabiny komunistického zřízení. Autorství eseje mu ještě před pádem komunistického režimu přineslo popularitu,“ uvádí zpráva s tím, že začátkem 90. let se především díky Miloši Zemanovi stala z tehdy nijak výrazné sociální demokracie nejsilnější levicová strana.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

V další pasáži zprávy je hodnocena Zemanova osobnost. Český prezident prý není vnímán jako zkorumpovaný politik, ale má rád moc. Je obecně hodnocen jako inteligentní člověk, který si dokáže díky svému kousavému ostrovtipu získat pozornost médií. Zeman není ideolog a je velmi pragmatický. To se ukázalo po parlamentních volbách v roce 1998, kdy uzavřel opoziční smlouvu s tehdejším předsedou ODS Václavem Klausem.

Zpráva popisuje Zemanovu motivaci znovu se vrátit do politiky jako „nejasnou“. „Sám Zeman řekl, že poslední kapkou bylo, když jej Jiří Paroubek označil za zbabělce, který už do toho podruhé nepůjde. Za nejpravděpodobnější vysvětlení lze považovat skutečnost, že Zeman miluje politiku a moc. Často sám sebe vidí jako mesiáše. Patrně tedy rozhodla jeho touha zachránit republiku v kombinaci s jeho odporem vůči Paroubkovi,“ uvádí se ve zprávě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…