Pozor, národe: Evropský šéf Juncker si dnes rýpnul do Čechů, když přesvědčoval, že musíme povinně vzít uprchlíky

09.09.2015 10:03

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes na zasedání Evropského parlamentu ohlásil návrh na povinné přerozdělení dalších 120 000 uprchlíků mezi členské země Evropské unie. Má jít o osoby, které se nyní nacházejí v Řecku, v Itálii a v Maďarsku.

Pozor, národe: Evropský šéf Juncker si dnes rýpnul do Čechů, když přesvědčoval, že musíme povinně vzít uprchlíky
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

Juncker upřesnil, že dohromady by má být takto přerozděleno 160 000 osob. Redistribuci 40 000 žadatelů o azyl navrhla komise už v květnu. Závazné kvóty však některé země včetně České republiky odmítly.

Juncker, který velkou část svého projevu o stavu Evropské unie věnoval nynější migrační krizi, prohlásil, že je třeba otevřít legální cesty pro migraci do Evropy. Příslušnou legislativu navrhne komise na počátku příštího roku. Oznámil také, že Evropská komise do konce roku navrhne přeměnu agentury Frontex ve skutečnou evropskou službu ochrany pozemní i námořní hranice. Ohlásil rovněž společný evropský seznam bezpečných zemí, který státům osmadvacítky umožní rychleji řešit žádosti o azyl.

Schengenský prostor prý zůstane

Za této Evropské komise neskončí schengenský prostor volného pohybu osob, zdůraznil Juncker v reakci na pochybnosti o budoucnosti tohoto mechanismu, které vyvolává současný příval uprchlíků na evropský kontinent v Evropském parlamentu.

Podle Junckerových slov mezi státy, které migrační krize nejvíce postihla, patří Řecko, Maďarsko a Itálie a není možné je ponechat jejich osudu. Je třeba jednat „rozhodně a koordinovaně“ mezi členskými státy EU i v unijních institucích, zdůraznil Juncker. Řešení uprchlické krize je podle něj nyní hlavní prioritou EU.

Evropané nemají zapomínat, že právo na azyl je jedním ze základních práv

Evropané by si měli uvědomit, že Evropa je kontinent, kde téměř každý byl někdy běžencem, prohlásil v úvodu svého vystoupení Juncker. Zmínil se přitom mimo jiné o tom, že mnoho Čechů odešlo za komunistického režimu na Západ.

„My Evropané bychom měli vědět a nikdy nezapomínat, proč právo na azyl je jedním ze základních a nejvýznamnějších práv. Nesmíme na to zapomínat,“ zdůraznil šéf EK. Zároveň varoval, že situace v Evropské unii nyní není dobrá, neboť je v ní málo jednoty. „To se musí změnit,“ prohlásil.

Juncker v souvislosti s migrační krizí upozornil na situaci v Sýrii a zdůraznil, že bez silnější zahraniční politiky EU neskončí ani krize v Sýrii ani příliv uprchlíků. Vyzval mimo jiné ke zřízení fondu na pomoc africkým zemím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…