Podpořil jsem konvoj. Kde je kurva mé pozvání do Bílého domu, honí se prý hlavou Miloši Zemanovi

25.03.2015 7:50

Politici SPO kritizují průjezd konvoje americké armády přes české území, ke kterému má dojít na přelomu března a dubna. Za dobrý nápad nepovažuje průjezd armádní kolony USA ani šéf strany Jan Veleba. Zajímavé je, že prezident Miloš Zeman průjezd amerických vojáků přes české území podporuje. Tím, že původní Strana práv občanů Zemanovci jméno prezidenta vyškrtla ze svého názvu, možná dala najevo, že ne vždy musí s hlavou státu názorově souznít. Pro někoho překvapivý fakt, že prezident podpořil průjezd americké vojenské kolony přes ČR, dnes ironicky okomentoval na sociální síti novinář Erik Best.

Podpořil jsem konvoj. Kde je kurva mé pozvání do Bílého domu, honí se prý hlavou Miloši Zemanovi
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Vojenská kolona, ilustrační foto

Veleba se ke konvoji vyjádřil na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz. Čtenář, který se podepsal jako „Betinka“, se předsedy SPO zeptal, proč podle něj vyvolává americký konvoj takové emoce. „Přijde mi, že u nás stále dost lidí sympatizuje s Ruskem a Putinem a z postkomunistických zemí jsme v tomto trochu raritou,“ ptal se.

Veleba základ problému vidí v tom, že mnoho občanů má z doby, kdy zde byla dislokována sovětská vojska po okupaci 21. srpna 1968, k cizím vojskům odpor, a to bez ohledu na jejich národnost. Za druhý důvod protiamerických nálad vidí dlouhodobě neobjektivní informace ke konfliktu na Ukrajině a k situaci v Rusku. „Tím, že je toto zpravodajství, zejména u veřejnoprávní ČT dlouhodobě nevyvážené a dost jednostranné, se dociluje u mnoha lidí pravého opaku. To jest averze k politice USA a sympatie k politice Putina,“ domnívá se Veleba.

Jízdu amerického konvoje přes české území nepovažuje za dobrý nápad. ,,Je zde i silná skupina velmi informovaných a zasvěcených občanů, kteří ví, že když padla železná opona a skončila studená válka, že se Západ otci "perestrojky" a hlavnímu tvůrci uvolnění napětí Michailu Gorbačovovi zavázal, že když se rozpustí Varšavská smlouva (protiváha NATO), tak NATO zůstane ve stávajících hranicích a nebude se rozšiřovat. To nebylo dodrženo a NATO se rozšířilo směrem na východ až do pobaltských zemí. A zrovna odtud americký konvoj jede. Takže, jak vidíte, není to tak jednoduché a už vůbec ne černobílé," sdělil senátor a předseda partaje čtenáři.

Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Proti průjezdu kolony se postavili i čelní představitelé SPO v Pardubickém kraji. Předseda krajské organizace strany Zdeněk Štengl a náměstek hejtmana pro dopravu Jaromír Dušek vydali společné prohlášení, především vyjádřili obavy z toho, že průjezd vojenské kolony poškodí životní prostředí a že poškodí silnice. „V této době se podařilo zajistit na opravu silnic historicky nejvyšší částku a konvoj o celkové hmotnosti stovek tun se bude přesouvat po silnicích a nikoli po železnici, která historicky k takovým přesunům vždy sloužila,“ upozornili a vyjádřili přání, aby se konvoj vyhnul silnicím v jejich regionu. „Nejde jen o riziko poškozených komunikací, ale také o bezpečnost silničního provozu a neposledně i o ochranu životního prostředí,“ zdůraznili.

Celé znění textu je ZDE

Nad tím, že prezident Miloš Zeman, známý svými k Rusku vcelku vstřícnými postoji, nyní přivítal plánovaný a vládou schválený průjezd tří kolon amerických vojenských vozidel i s příslušníky americké armády, se pozastavil v Česku dlouhodobě žijící americký novinář Erik Best. Zemanův postoj okomentoval poněkud ironicky: "Co si nyní asi myslí pan prezident? ´Tak jsem podpořil konvoj. Kde je kurva moje pozvání do Bílého domu?´ "


 


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…