Pozor, tohle se chystá. Boj o hotovost v Rakousku. Zmizí peníze? Šichtařová varuje

21.09.2019 10:01

V Rakousku se vede debata o tom, zda by bylo vhodné vtělit do ústavy právo platit v obchodech hotově. Podle Šichtařové má takovýto krok smysl. Existují totiž lidé, kterým platby v hotovosti vadí. Podle Šichtařové platby v hotovosti vadí institucím, které vám je nemohou ukrást z peněženky za bílého dne – např. bankám.

Pozor, tohle se chystá. Boj o hotovost v Rakousku. Zmizí peníze? Šichtařová varuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Zatímco v České republice se debatuje o tom, zda by bylo vhodné vtělit do Ústavy právo nosit zbraň, v Rakousku se možná do základního zákona státu dostane právo platit v obchodech hotově. Ekonomka Markéta Šichtařová na blogu iDNES.cz konstatovala, že tato debata má smysl, protože když si člověk drží peníze v hotovosti, nemůže mu je ukrást banka.

Anketa

Souhlasili byste, kdyby prezident Zeman zastavil stíhání premiéra Babiše?

86%
14%
hlasovalo: 19739 lidí

Myslíte si, že by vás vaše banka nikdy neokradla? Markéta Šichtařová se lidem rozhodla ukázat, jak snadno vás může obrat. Obere vás skrze tzv. záporné úroky, k nimž sahají některé centrální banky v různých částech světa, včetně Evropské centrální banky. Znamená to, že si banka strhává vaše peníze za to, že vaše prostředky leží na jejích účtech.

A právě tady je podle Šichtařové zakopán pes. Někteří lidé by si mohli říct, že si raději podrží peníze v hotovosti ve svých peněženkách, kde na ně banka nedosáhne. Jen pokud by se snad platby v hotovosti zakázaly, lidem by nezbylo než i proti své vůli dát peníze na účty bank.

„Klasická tržní ekonomika byla založena na tom, že v době konjunktury úrokové sazby rostou a v době recese klesají. Jenže během posledních deseti let vstoupily do hry centrální banky a v některých částech světa – třeba v eurozóně – po roce 2008 administrativně poslaly své úrokové sazby až do záporných hodnot. Postavily tak základy kapitalismu na hlavu. A nad celým tímhle systémem mají centrální banky monopol jen tehdy, pokud zcela ovládají všechny peníze – tedy pokud zruší hotovost,“ uvedla Šichtařová.

Aby tato skutečnost nebyla tak očividná, snaží se prý někeří lidé podstatu problému zastřít prohlášeními na téma, že hotovost rádi používají zločinci a teroristé, aby zakryli své špinavé aktivity.  

„Už dnes slyšíme mnoho argumentů, proč by měly fyzické peníze zaniknout. Boj s terorismem, praní špinavých peněz, kriminální činnost, vyhýbání se daním – to jsou nejčastější pseudoargumenty. A to jsou ještě lehkým odvarem mnohem šílenějších argumentů. Často slyšíme i ryzí absurdity. Mnohé instituce upozorňují, že fyzické peníze nejsou hygienické, a některé dokonce dokazují, že fyzické peníze nejsou ani ekologické! Teď už jen čekám, kdy bude řečeno, že taky fyzické jídlo je neekologické a měli bychom přejít na syntetické amarouny jako ze seriálu Návštěvníci z 80. let,“ vypálila ekonomka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…