Pozor, uprchlíci: Miny!

16.09.2015 13:28

Do středečního poledne přicestovalo do Chorvatska bezmála 300 migrantů. Informoval o tom chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojić. Uvedl to server iDnes.cz s tím, že Chorvati vyslali na hranice Srbska experty na odstraňování min. Tamější krajina je totiž stále plná minových polí z času krvavého rozpadu Jugoslávie a Záhřeb se obává, že uprchlíci proudící ze Srbska by do nich mohli zabloudit.

Pozor, uprchlíci: Miny!
Foto: Studio Lodička
Popisek: Chorvatsko, ilustrační foto

„Policie nás kontaktovala a my jsme vyslali tým na východní část chorvatských hranic,“ citovala agentura Reuters centrum, které koordinuje odminovávání země.

Minová pole v Chorvatsku pochází z dob chorvatské války za nezávislost na Jugoslávii v letech 1991 až 1995. Experti odhadují, že na území země se nachází 506 kilometrů čtverečních minových polí a skoro 51 tisíc kusů nevybuchlé munice.

Celý text je ZDE

Server také upozornil, že hraniční kontroly se pozvolna vracejí na další hranici uvnitř Schengenu. Německá policie totiž kvůli migrační krizi zesílila kontroly na části německo-francouzské hranice. Kontroly na hranici s Alsaskem jsou jen namátkové.

Slovenský expremiér: Migrační krizi vyřeší zásah spojenců v Sýrii a proti IS

Řešení stávající migrační krize v Evropské unii spočívá v odhodlání Západu porazit terorismus, což si vyžádá zásah spojenců v Sýrii a proti organizaci Islámský stát. V komentáři pro slovenský list Hospodárske noviny to uvedl bývalý dvojnásobný slovenský premiér Mikuláš Dzurinda.

Bez použití vojenské síly se terorismus porazit nepodaří

„Je nejvyšší čas, aby Západ (se základní osou EU–USA) přijal potřebná rozhodnutí a podnikl první kroky. Ty by měly být orientovány na Sýrii a Islámský stát,“ napsal Dzurinda, který post slovenského premiéra zastával v letech 1998 až 2006. Podle Dzurindy bez použití vojenské síly se terorismus porazit nepodaří.

„Islámský stát se rozpíná a rozpínají se i další teroristická hnutí, operující nejen v Sýrii a na Blízkém východě, ale i v Africe... Je zcela legitimní, ale i pochopitelná obava lidí z toho, aby se evropská vstřícnost nevnímala v zemích sužovaných terorismem jako pozvání pro ohrožené lidi vydat se do Evropy,“ uvedl slovenský expremiér.

Podle Dzurindy nemá Západ v Sýrii partnera a ani povstalci, kteří bojují proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada, nepředstavují záruku spolupráce se Západem.

Dzurinda soudí, že politici budou muset přistoupit k řešení vzniklé situace. „Jakkoli se nám do toho nechce, budeme se muset rozhodnout. A dohodnout. Především v rámci aliance EU–USA. Především na tom, kdo je hrozbou, kdo je spojenec a koho budeme tolerovat. Abychom se vyhnuli katastrofě,“ napsal Dzurinda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…