Pozoruhodná výkonnost českých úředníků. Některé věci už rychleji vyřídíte v Africe, než u nás

04.03.2016 8:18

Česká republika je členem EU i NATO, takže z určitého úhlu pohledu lze říci, že patříme k vyspělému Západu, Jenže ouha, ne u všeho lze říci, že se máme stejně dobře jako Západ. Pokud jde o jednání s úřady, tak nás podle páteční MF Dnes občas předběhnou i africké státy.

Pozoruhodná výkonnost českých úředníků. Některé věci už rychleji vyřídíte v Africe, než u nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vybydlený dům v Ústí nad Labem

Světová banka provedla tradiční srovnání povinností, které musí splnit lidé, pokud se chtějí dát do stavby domu. V Česku čeká stavitel na vyřízení všech povolení 247 dní. Ze 184 sledovaných států se proto Česko ocitlo na 161. místě.

„Alarmující je, že všechna povolení nutná ke stavbě lze rychleji vyřídit i v afrických zemích, jako je třeba Sierra Leone či Etiopie, které nejsou zrovna příkladem států s fungujícím úředním aparátem,“ upozorňuje ředitel developerské firmy Ekospol Evžen Korec.

Tuzemská legislativa je v této oblasti podle všeho značně přebujelá, předpisy se často mění a podle deníku si některé dokonce odporují. Architekti a další zainteresované osoby proto čekají na novelu stavebního zákona. Ta by mohla celý proces zjednodušit. Pokud to půjde hladce, novela zákona, kterou chystá ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) by mohla začít platit od 1. ledna. U domů k rekreaci by pak mohlo stačit jen řádné ohlášení, místo stavebního povolení.

Ministryně Šlechtová však také upozorňuje, že se všechno může protáhnout, novelu nyní projednávají pracovní komise Legislativní rady vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…