Předák TOP 09: Nepodceňujte kmotry. Jsou inteligentní a schopní

06.10.2014 10:07

Je třeba vědět, jak jednají političtí šíbři. Bez toho se nedá vládnout hlavnímu městu. To tvrdí v rozhovoru pro server Lidovky.cz náměstek pražského primátora Jiří Vávra z TOP 09. Tvrdí také, že takzvaní političtí podnikatelé bývají, bohužel na rozdíl od některých politiků, velmi inteligentní lidé se sociální inteligencí, asertivitou a empatií.

Předák TOP 09: Nepodceňujte kmotry. Jsou inteligentní a schopní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vávra

Server upozornil, že podnikatel Roman Janoušek, který byl považován za jednoho z tzv. pražských kmotrů, označil Vávru za jednoho ze svých favoritů na primátora. Vávra ale tvrdí, že s lidmi jako je Janoušek nechce ani spolupracovat, ani obchodovat.

Na druhou stranu ale uvedl, že „pokud chcete v Praze fungovat, musíte se bavit s řadou lidí. Pokud to neuděláte, nemáte informace.“ Zmíněnou pochvalu od Janouška považuje spíše za rafinovaný polibek smrti. „Je otázka, zda jsem mu někde nešlápnul na nohu a on účelově vypouští takovéto informace,“ podotkl.

Zděsilo mne, jak jsou političtí podnikatelé oproti politikům inteligentní

Zajímavým způsobem reagoval Vávra i na poznámku serveru, že lidé se často diví, jak je možné, že politici naslouchají nějakému číšníkovi nebo zelinářovi. Což byly původní profese některých politických podnikatelů. „K mému zděšení jsem zjistil, že oproti řadě soudobých politiků jsou tito lidé velmi inteligentní a sociálně schopní. To není o vzdělání, ale o sociální inteligenci, asertivitě a empatii. Bez těchto atributů by nebyli tam, kde dneska jsou,“ myslí si náměstek pražského primátora.

Podceňovat lidi jako je Tomáš Pitr je strašně nebezpečné

Podle něj byli v letech 1992 až 2000 ve sněmovně, ale i v komunále politici, kteří byli vzdělaní, byly to elity napříč politickým spektrem. Od té doby se ale situace změnila a do popředí se dostali lidé jako Tomáš Pitr. „Nemají sice akademické vzdělání, ale nahoru se dostali, protože zkrátka jsou inteligentní. Podceňovat tyto osoby je strašně nebezpečné. Pokud vstoupíte s takovým pocitem do vedení města, nemáte šanci vyhrát. Zbude z toho boj s větrnými mlýny,“ varoval.

Primátora Svobodu prý stvořili političtí podniktelé

Přesto je přesvědčen o tom, že doba, kdy se v Praze nedalo vládnout, aniž by člověk s politickými podnikateli nějak vycházel, je pryč. „Když jsme tvořili koalici s ODS, tak její lídr vznikl rozhodnutím těchto šíbrů. Je třeba si uvědomit, že primátor Svoboda nejdříve předstoupil před Tomáše Hrdličku a spol.,“ uvedl s tím, že fakticky lídra tehdejšího koaličního partnera TOP 09, tedy strany ODS, „přivedli tito pánové“. Na druhou stranu si myslí, že vliv kmotrů je dnes menší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…