Pozoruhodné podnikání Babišova bratra. Dělá prý "spojku na Araby"

12.07.2015 8:18

Mladší bratr miliardáře a ministra financí Andreje Babiše Alexander upoutal pozornost serveru E15, a to ani ne tak kvůli novele legislativy z oblasti pojišťovnictví, neboť v této sféře pan Alexander Babiš také podniká, ale spíše napojením na česko-arabské byznysmeny a darem pro ANO.

Pozoruhodné podnikání Babišova bratra. Dělá prý "spojku na Araby"
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Vicepremiér Andrej Babiš

Server E15 si posvítil na bratra českého ministra financí Andreje Babiše (ANO) Alexandera Babiše. Oba bratři se snaží vystupovat z pozice „obyčejných lidí“ a o sedm let mladší Alexander byl širší veřejnosti donedávna téměř neznámý. Vše změnil až spor ministra Andreje Babiše s poslancem Ladislavem Šinclem (ČSSD) o novelu zákona o pojišťovnictví, neboť                 Alexander Babiš podniká v Česku právě v oblasti pojišťovnictví. Server ovšem zjistil, že nejen v něm. Kontakty udržuje také v Rusku a arabském světě. Podle serveru mohl Alexander Babiš získat své kontakty v roli spolupracovníka komunistické státní bezpečnosti. Osmadvacetiletý bratr současného českého ministra financí prý stačil spolupráci s StB podepsat na poslední chvíli.

Česko-arabská obchodní společnost zaslala sponzorský dar Babišovu ANO

„S komunistickou tajnou službou podepsal vázací akt, jenž se dodnes dochoval v archivu slovenských bezpečnostních složek a který má týdeník Euro k dispozici. Občanským jménem se Miki ‚volá‘ Alexander Babiš a je mladším bratrem druhého nejbohatšího Čecha a ministra financí. Na podzim 1989 bylo Alexanderovi necelých 28 let, ale už tehdy zvládl upozorňovat kontrarozvědčíky na ‚protistátní živly‘ v podniku zahraničního obchodu Omnia, kde se zabýval vývozem a dovozem svářecích strojů,“ píše server.

Dnes tento muž vede pojišťovací společnost, která má pobočku i v Česku, ale najdeme ho také v roli člena představenstva česko-arabské obchodní komory Czech Gulf Business Council a podle serveru v této roli hraje jakousi spojku mezi hnutím ANO a českými i arabskými podnikateli.

„O tom, že Czech Gulf Business Council projevuje eminentní zájem o spolupráci s hnutím ANO, svědčí nedávný sponzorský dar této obchodní komory. V letošním roce komora darovala hnutí ANO sto tisíc korun. Z jakého důvodu komora peníze hnutí darovala, není zřejmé. Předseda představenstva Robert Pergl v současné době pobývá v Dubaji a s veřejností nekomunikuje,“ pokračuje server s tím, že advokát Pergl míval blízko k lobbistům Tomáši Hrdličkovi a Romanu Janouškovi. Předsedá také Komoře administrátorů veřejných zakázek.

Česko-arabská obchodní komora se může angažovat také v Unipetrolu, který dnes vlastní polská PKN Orlen. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) by podle všeho uvítal, kdyby se zvýšila míra investic v tomto podniku a bohatý investor kupříkladu z Perského zálivu může pomoci. V této souvislosti se sluší připomenout, že ani ministr financí Andrej Babiš není z polského angažmá v Unipetrolu právě nadšen, letos v dubnu s PKN Orlen prohrál spor o dvacet miliard korun.

Užívá si kávu zdarma

Alexander Babiš se zabývá také pronájmem nemovitostí a kromě arabského světa udržuje kontakty i v Rusku. Vystupuje jako skromný muž, který mezi Bratislavou a Prahou cestuje dnes již klasickými autobusy a užívá si kávu zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…