Pozvání do Bílého domu stále nepřichází, posmívá se Zemanovi Kamberský

26.11.2016 8:43

I když se Miloš Zeman neboli český Donald Trump tolik snažil, zatím je mu to houby platné. Pozvánka do Bílého domu ne a ne přijít. Naopak – telefon zazvonil v Budapešti a pozvání se dočkal maďarský premiér Viktor Orbán, píše v dnešní rubrice Lidových novin Chlívek komentátor Petr Kamberský.

Pozvání do Bílého domu stále nepřichází, posmívá se Zemanovi Kamberský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Připomíná, že v době, kdy ještě ani nebyly sečteny všechny hlasy v amerických prezidentských volbách, z Prahy už po optickém vlákně frčelo do Washingtonu blahopřejné psaní. V něm se mimo jiné psalo: „Dlouho před volebním dnem jsem byl také přesvědčen, že Vaším zvolením bude započata nová fáze česko-amerických vztahů.“ Znalce Zemanovy podpory ruských ambicí v Sýrii, které jsou často v přímém rozporu s cíli americkými, podle Kamberského pobavila zejména věta „Česká republika a USA těsně spolupracují na nejdůležitějších zahraničněpolitických tématech dnešního světa, jako je boj proti terorismu nebo podpora v Sýrii“.

Kamberský dále píše, že ačkoli se šéf zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček mohl snahou přetrhnout a opakovaně přesvědčoval české novináře, jak se Miloš Zeman chystá do Bílého domu, nic takového nehrozilo ani na vteřinu. „Alkoholik, nikotinista, hulvát, jenž paušálně uráží celou půldruhou miliardu muslimů na zeměkouli, neměl pražádnou šanci, aby se s ním setkal Barack Obama či viceprezident Joe Biden. Ale Hrad zavětřil naději při Trumpově zvolení: oba muže spojují prořízlá ústa, odpor k liberálním elitám, schopnost říkat přesně to, co chtějí dolní vrstvy slyšet, i ochota k paušálním odsudkům. Jenže zatímco Donald Trump mnohé z toho používal jen v kampani a jako zvolený prezident už v šesti zásadních otázkách zcela změnil postoj, Zeman je pravý opak: v kampani se držel zpátky, coby prezident je teprve odbržděný,“ uvádí Kamberský.

Z toho, že nebyl Miloš Zeman do Bílého domu pozván, by se prý jeho nepřátelé neměli radovat. „Navzdory tomu, že momentálně opanovává veřejnou diskusi, je český prezident fakticky bezmocnou figurkou – bez ohledu na to, kdo hlavou státu zrovna je,“ podotýká Kamberský.

Zato Viktor Orbán je již potřetí premiérem, podruhé vládne s ústavní většinou a s maďarskou demokracií „dělá kusy, o nichž si třeba polská pravice nedovolí ani snít“. „Orbán je autorem slavného projevu o liberální demokracii a za vzory definoval Turecko či Singapur – tedy vyhlídky, z nichž by každého svobodymilovného člověka měla bolet hlava,“ uzavírá Kamberský své zamyšlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…