Prachař se Zemanem mluvil o dálnicích, chce prý zlepšit fungování ŘSD

22.01.2014 21:06

Je potřeba zajistit fungování paralyzovaného Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a dostavět dálniční síť, řekl ve středu po setkání s prezidentem kandidát na ministra dopravy Antonín Prachař (ANO). S Milošem Zemanem hovořil i o vodním kanálu Dunaj-Odra-Labe, který hlava státu podporuje.

Prachař se Zemanem mluvil o dálnicích, chce prý zlepšit fungování ŘSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Na ŘSD budoucí ministr nevyloučil personální změny. S hlavou státu konkrétní jména, která by do vedení instituce mohl dosadit, ale dnes neřešil. Je třeba provést změny, aby ředitelství správně fungovalo, zdůraznil.

Antonín Prachař byl posledním ze skupiny ministrů, které ve středu prezident na Pražském hradě přijal. Po hodinovém jednání uvedl, že rozhovor se nesl v přátelské atmosféře. S prezidentem se prý shodli na potřebě napojení českých dálnic na komunikace v Evropské unii. Zmínil zejména dálniční spojení s Rakouskem.

Politici se bavili také o financích. Podle Prachaře by v penězích na dostavbu dálnic neměl být problém, pro resort proto nebude požadovat dodatečné prostředky ze státního rozpočtu. Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) peníze má, jen je nedostatek vhodných projektů, kde by se daly utratit, uvedl Prachař. „Několikrát jsme v minulosti zaznamenali, že Česko nemá peníze. Já ten názor nesdílím. V SFDI peníze jsou, spíš je problém, jak připravit čerpání těchto prostředků," dodal.

Dalším důležitým tématem byla zamýšlená výstavba kanálu, který by propojil Dunaj s Odrou a Labem. Prezident je velkým podporovatelem tohoto plánu. Podle něj by pomohl české ekonomice. Prachař dnes uvedl, že podobně velký projekt potřebuje konsenzus všech zainteresovaných států. Nejprve je třeba zjistit postoj okolních zemí, uvedl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…