Pracoval pro Kalouska, teď dělá pro Babiše. A to hned v osmi dozorčích radách

14.02.2015 18:10

Server Aktuálně.cz přináší informace o muži, kterému by se dalo říkat "druhý český superúředník", ovšem ne pro celou státní správu. Pracuje pro Andreje Babiše (ANO) na Ministerstvu financí a mimo toho stíhá působit hned v osmi dozorčích radách firem s účastí českého státu. Řeč je o Petru Blažkovi, který začínal jako asistent starosty z ODS, na rezort financí přišel za exministra Miroslava Kalouska (TOP 09) a Babiš si ho chválí.

Pracoval pro Kalouska, teď dělá pro Babiše. A to hned v osmi dozorčích radách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

V dozorčích radách firem občas sedávali politici za odměnu. Andrej Babiš před volbami prohlašoval, že se to musí změnit a po volbách to jako jedna z koaličních stran podle vlastních slov skutečně měnit začal. V osmi dozorčích radách dnes působí zaměstnanec Ministerstva financí Petr Blažek, který má podle Babiše výhodu v tom, že to není politický nominant, ale manažer.

Blažek na MF vede odbor strategických společností a investičních pobídek. Mimo to působí i v dozorčích radách ČEPRO, Český Aeroholding, Exportní a garanční pojišťovací společnost, MERO, VIPAP VIDEM KRŠKO, d. d., Centrum-F, a. s., BH Capital, a. s. Před nějakým časem působil i v ČEZu. Sám má za to, že to zvládá. "Dozorčí rady a práce na ministerstvu se skloubit dají, protože se agenda z větší části překrývá. Byť přiznávám, že je to samozřejmě náročné," říká.

Místopředseda sněmovny Petr Gazdík (STAN) ale podobnou praxi státu ostře kritizuje. Nechápe, jak mohl ministr financí Andrej Babiš schválit působení jednoho člověka v tolika podnicích. To prý odporuje zdravému rozumu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…