Prádelna je výjimečný projekt, který potvrdil svůj smysl pro celý Smíchov, říká místostarosta

08.12.2013 9:22

ROZHOVOR V úterý 3. prosince byla slavnostní vernisáží v prostorách výstavní síně Úřadu městské části Praha 5 ve Štefánikově ulici zahájena výstava o minulosti objektu a současné činnosti komunitního centra Prádelna, které v této budově v Holečkově ulici číslo 38a sídlí. Výstava potrvá až do konce letošního roku. Na otázky nám odpověděl první místostarosta MČ Praha 5 JUDr. Petr Lachnit, který nad výstavou převzal záštitu.

Prádelna je výjimečný projekt, který potvrdil svůj smysl pro celý Smíchov, říká místostarosta
Foto: Redakce
Popisek: Petr Lachnit, zástupce starosty Městské části Praha 5

Jaký program nabízí Prádelna?

Komunitní centrum Prádelna, které je součástí Centra sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5, patří mezi unikátní zařízení s velmi pozitivním dopadem na celou komunitu Prahy 5. Multifunkční komunikační prostor nabízí neuvěřitelně bohatý a pestrý program pro veřejnost napříč věkovými a společenskými vrstvami. Kromě nabídky rozličných aktivit pro seniory – vzdělávací kurzy, semináře a přednášky, společenská setkání a koncerty, zdravotní cvičení - je zde i herna stolního tenisu nebo jsou zde pořádány výtvarné workshopy a cestovatelské večery – zde naleznou atraktivní náplň volného času i děti a mládež či příznivci kultury a výtvarného umění z řad nejširší veřejnosti.

Co uvidíme na aktuální výstavě?

Na výstavě si návštěvníci mohou prohlédnout instalaci grafických panelů zachycujících historii samotné budovy od svého vzniku v roce 1889 až do současnosti, včetně stručného představení programové náplně Komunitního centra Prádelna v dnešní době. Expozici také příjemně oživila díla z dřevořezbářské dílny Magmé, která představila tvorbu své zakladatelky a lektorky MgA. Magdaleny Mézlové i absolventů jejích kurzů. Výtvarná dílna Magmé je jedním ze stálých spolupracovníků Galerie Prádelna a zapojuje se do činnosti celého komunitního centra. Mezi další tvůrce, kteří dlouhodobě participují na programu Komunitního centra Prádelna, patří umělecké sdružení Andere Seite Studio z Litoměřic, které přivezlo zajímavá dílka, především s vánoční tematikou, jež vznikla na workshopech a výtvarných dílnách právě v komunitním centru. Pro návštěvníky je tak výstava i příležitostí zakoupit originální drobný dárek.

Prádelna je komunitní centrum, vytvořila se kolem tohoto prostoru opravdu komunita?

Komunitní centrum Prádelna je výjimečný projekt, který potvrdil svůj význam a smysl existence pro celou lokalitu Smíchova. Vytvořila se kolem něho komunita občanů nejrůznějšího věku a zaměření, kteří zde však nalézají „společnou řeč nad společným dílem“, čímž dochází k smysluplnému naplňování volného času a tím ke zvyšování kvality a úrovně jejich života. Například zmiňovaní senioři působící zde jako Klub SENzačních SENiorů při Komunitním centru Prádelna především oceňují neformální a přirozený princip fungování komunitního centra jako místa setkávání a navazování sociálních kontaktů, kde k sobě všichni navzájem naleznou cestu. Jelikož sváteční čas Vánoc patří k obdobím, kdy lidé tráví čas se svými blízkými, nebyl symbolický termín této výstavy vybrán náhodně. Stejně tak, jako její umístění do výstavní síně Úřadu městské části Praha 5, neboť městská část Praha 5, coby provozovatel Komunitního centra Prádelna, na něj může být jistě hrdá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…