Praha 1 prodá dům na Václavském náměstí za 153 milionů korun

10.09.2013 20:10

Praha 1 prodá svůj většinový podíl v domě na Václavském náměstí za 153 milionů korun. Rozhodlo o tom dnes zastupitelstvo městské části. Části opozice a nájemníkům se prodej nelíbí, cena je prý nízká. Zastupitelstvo dům nabídlo sdružení vlastníků. Pokud jej nekoupí, má o něj zájem menšinový vlastník domu, společnost Václavské náměstí 39. Podle nájemníků za ní stojí lobbista Ivo Rittig, jednatel společnosti to odmítl.

Praha 1 prodá dům na Václavském náměstí za 153 milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled přes Vršovice na Pražský hrad

Zastupitelstvo se osudem domu zabývalo již na jaře v souvislosti se snahou scelování majetku městské části. Tehdy rozhodlo, aby Praha 1 odkoupila menšinový podíl od firmy Václavské náměstí 39. Společnost ale podle vedení radnice svůj podíl prodat nechce. Rada poté vyhlásila záměr odprodeje domu, do něj platnou nabídku poslal pouze právě menšinový spolumajitel. Sdružení vlastníků se přihlásilo také, ale neuvedlo cenu, kterou by bylo ochotno zaplatit.

K prodeji není důvod, říká Klasnová

Prodej domu dnes na zastupitelstvu vyvolal dlouhou a vzrušenou debatu. Zástupci nájemníků na jednání řekli, že firma Václavské náměstí 39 je spojená se známým lobbistou Rittigem. "Rittig není vlastníkem a není se společností nijak propojen," odmítl jednatel firmy Ferdinand Überall. Podle zastupitele Jana Votočka (TOP 09) Rittig v čele společnosti figuroval, svůj podíl ale nedávno odprodal.

Zastupitelka Kateřina Klasnová (VV) se nedomnívá, že existuje ekonomický důvod, proč by se městská část měla zbavovat majetku v takto lukrativní oblasti s tím, že dům v takové lokalitě si na sebe vydělá. Současná nájemní smlouva na pronájem prostor, které užívá restaurace, je prý podhodnocená. Restaurace podle ní platí asi 240 korun za metr čtvereční, domnívá se, že v lukrativní lokalitě Václavského náměstí by městská část mohla získat za pronájem více peněz.

Vedení radnice zdůraznilo, že dům je ve špatném stavu a je nutné jej opravit. Náklady na rekonstrukci prý jeden z posudků odhaduje až na 120 milionů korun. Pokud by radnice byty prodávala v privatizaci, získala by výrazně méně než v případě tohoto prodeje, řekla vedoucí majetkového odboru Zdeňka Tomíčková. Zastupitel Jan Bürgermeister uvedl, že radnice by se měla pokusit získat menšinový podíl soukromníka soudní cestou. "Dostatek argumentů pro to máme," dodal.

Došlo k porušení zákona?

Nájemníci z domu se kvůli prodeji obrátili se žádostí o pomoc na vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou. Domnívají se, že vedení Prahy 1 porušuje povinnosti při správě cizího majetku, napsali v dopise, který má ČTK k dispozici. Navrhovaná cena je podle nájemníků nízká a dojde tak k vytunelování městského majetku. Kvůli prodeji prý družstvo nájemníků podalo žalobu s návrhem vydání předběžného opatření, prvoinstanční soud jej odmítl. Nájemníci se odvolali k městskému soudu.

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) obvinění odmítá. Tím, zda byl spáchán trestný čin, by se podle něj měly zabývat orgány činné v trestním řízení. Dodal, že podle jeho informací byl podnět již dvakrát odložen.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…