Praha 10 chce zvýšit daň z nemovitosti, aby zalepila díru v rozpočtu, uvedla bývalá starostka Kleslová

19.09.2019 11:04

Starostka Prahy 10 Renata Chmelová (VLASTA) se rozhodla, že velmi razantně zvýší ve své městské části daň z nemovitosti. Tu, která jako jediná jde přímo do rozpočtu obce. Oficiální magistrátem doporučený místní koeficient je 2,5. Desítková koalice chce koeficient ve výši rovných 5. Pro běžné občany to znamená, že by se jim daň z nemovitosti mohla zvýšit na dvojnásobek aktuální výše. S tím ale nesouhlasí opozice. V rozhovoru pro Deník se proti tomu postavila bývalá starostka Radmila Kleslová (ANO).

Praha 10 chce zvýšit daň z nemovitosti, aby zalepila díru v rozpočtu, uvedla bývalá starostka Kleslová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radmila Kleslová na jednání zastupitelstva Prahy 10

Kvůli razantímu zvýšení již bylo svoláno mimořádné zastupitelstvo, které ale skončilo bez projednání plánovaného zvýšení. Ke schválení programu bylo zapotřebí celkem 23 hlasů. Pro bylo 21 zastupitelů, zdrželo se 21 a jeden nehlasoval.
 
„Koalice rozhodla tajně bez jakéhokoli projednání v komisích, výborech, s předsedy klubů a hlavně s občany. Aby se to občané vůbec dozvěděli, vyzvala celá opozice starostku Renatu Chmelovou ke svolání zastupitelstva. Ta je svolala na všední den v 8.30, kdy je veřejnost v zaměstnání. Nakonec koalice ani neumožnila program projednat a zastupitelé ani občané nemohli vystoupit,“ uvedla v rozhovoru pro Deník bývalý starosta a dnes zastupitelka za ANO Radmila Kleslová.
 
 
Zatímco Piráti se zdrželi hlasování a TOP 09 spolu se Starosty pro Prahu a ANO hlasovali jednomyslně pro přijetí programu a to, aby se diskuze uskutečnila, ODS tak jednomyslná nebyla. Zatímco řadoví zastupitelé občanských demokratů návrh programu podpořili celkem pěti hlasy, jejich straničtí kolegové, kteří drží rovněž funkce v koalici jako radní (Filip Humplík, Olga Koumarová a Martin Valovič), se hlasování zdrželi. Čímž nepřímo podpořili to, aby se o zvýšení daně z nemovitosti na zastupitelstvu nediskutovalo.
 
 
Radmila Kleslová v Deníku také uvedla, že za zvýšením stojí neschopnost radnice spravovat rozpočet. „Díra v rozpočtu, který sestavili, je cca 750 milionů a zčásti to musí zaplatit občané a podnikatelé touto daní,“ řekla po Deník.
 
Přitom podle ní není vůbec nutné daň zvyšovat. „Ukázkou nezodpovědného hospodaření radnice je například „finanční poděkování“ podporovatelům koalice či neúspěšným kandidátům ve volbách, jež koalice dosadila do komisí zřizovaných radou s odměnou až 2 700 korun za jedno zasedání. Celkem tak „umístila více než 30 kamarádů“. Takto se přece nechová zodpovědný politik,“ uvedla v rozhovoru Kleslová. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…