Praha 5 bojuje proti kybernetické kriminalitě, vysvětluje místostarosta

04.07.2013 15:32

ROZHOVOR Městská část Praha 5 a Národní centrum bezpečnějšího internetu v následujících měsících zrealizují komunitní projekt zaměřený na ochranu dětských uživatelů internetu před elektronickým násilím a kyberkriminalitou. Právě děti a mladiství patří k nejohroženějším skupinám, protože jejich sociální zkušenosti nejsou v souladu s jejich pokročilými znalostmi online technologií. Záštitu nad tímto projektem převzal JUDr. Petr Lachnit, zástupce starosty MČ Praha 5, který nám odpověděl na pár otázek.

Praha 5 bojuje proti kybernetické kriminalitě, vysvětluje místostarosta
Foto: Redakce
Popisek: Petr Lachnit, zástupce starosty Městské části Praha 5

Kdy projekt vypukne a jak budou vypadat semináře k dané problematice?

V podzimní části projektu proběhne specializované vzdělávání profesionálů městské části, kteří se s problematikou mohou setkat a řeší ji ve své praxi. Semináře jsou určeny především pro řídící a pedagogické pracovníky základních škol zřizovaných městskou částí, místního koordinátora prevence kriminality, sociální pracovníky oddělení sociálně právní ochrany dětí, pracovníky místní pedagogicko-psychologické poradny, zástupce neziskových organizací, které se zabývají prevencí rizikových a sociálně patologických jevů.

Jak chcete oslovit teenagery, kterých se to bezprostředně týká?

Uskuteční se také semináře primární prevence pro žáky 2. stupně základních škol Prahy 5, kteří získají přehled o rizicích internetu a online komunikace a zásadách bezpečného a etického užívání moderních technologií. Žáci se dozvědí, jak se zachovat a chránit v případě krizové situace a kde hledat pomoc. Celkem projde primární prevencí cca 1300 dětí Prahy 5.

Kdo semináře povede?

Semináře povedou odborní lektoři Národního centra bezpečnějšího internetu, k jednotlivým tématům vystoupí také řada odborníků z praxe. Program je akreditován MŠMT. Probírána bude mj. kyberšikana a školní šikana, vztah škol k prevenci rizikové a nezákonné online komunikace atd.

Kde budou semináře probíhat a jak se na ně lze dostat?

Semináře budou probíhat v prostorách Kulturního centra Prádelna, Holečkova 38a a v prostorách škol Prahy 5. Projekt je podpořen hlavním městem Prahou, v rámci dotačního programu prevence kriminality na rok 2013. Registrace do programu bude otevřena v srpnu na adrese http://www.saferinternet.cz/vzdelavani/praha-5-bezpecne-online/index.php.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…