Praha 6 se chystá upravit pomník maršála Koněva. Za půl milionu

21.05.2018 13:04

Na pomník sovětského maršála Koněva v Praze 6 bude do konce června umístěna deska, která vysvětlí jeho působení na konci druhé světové války, při povstání v roce 1956 v Maďarsku i při okupaci Československa v roce 1968. Instalace desky vyjde zhruba na půl milionu korun. ČTK to dnes řekl mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

Praha 6 se chystá upravit pomník maršála Koněva. Za půl milionu
Foto: Vít Hassan
Popisek: Pietní shromáždění u sochy Koněva

Sovětský maršál se na konci druhé světové války podílel na osvobození Prahy. Kolem sochy panuje kontroverze kvůli pozdějšímu Koněvovu působení, v minulosti se objevila iniciativa žádající odstranění sochy.

„Nikdo nechce snižovat jeho zásluhy o pomoc Praze, ale nebyla to hlavní síla, která ji osvobodila. Jde pouze o uvedení historických faktů,“ dodal Šrámek.

Pomník je z roku 1980 a podle radnice podléhá výklad historické úlohy Koněva tehdejšímu režimu. Informace na nové desce budou v češtině, angličtině a ruštině. „Text jsme diskutovali a ladili s historiky,“ řekl mluvčí. „V tuto chvíli čekáme, až bude deska odlita,“ dodal.

Socha ruského vojevůdce a sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva (1897-1973) je na náměstí Interbrigády v Bubenči. Pomník se dlouhodobě stává terčem vandalů, naposledy letos 8. května, kdy sochu někdo polil růžovou barvou. Na podstavec sochy pak červeně nasprejoval letopočty 1956, kdy Koněv vedl krvavé potlačení maďarské revoluce, a 1968, kdy Československo obsadili vojáci Varšavské smlouvy. V listopadu 2014 sochu někdo od pasu dolů natřel růžovou barvou a loni v listopadu někdo na podstavec sochy rudou barvou nasprejoval letopočty 1956, 1961, 1968 a 2017.

Moskva nad posprejováním podstavce sochy loni v listopadu vyjádřila pobouření. „Jsme pobouřeni vandalským aktem proti pomníku maršála I.S. Koněva, který se stal 23. listopadu v Praze,“ uvedlo tehdy na webových stránkách ruské ministerstvo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…