Praha 9 vyzvala ministerstvo zdravotnictví k testování dětí PCR testy

14.04.2021 10:44

Městská část Prahy 9 se otevřeným dopisem obrátila na ministra zdravotnictví Petra Arenberga s výzvou, aby ministerstvo zdravotnictví a vláda zaujaly nediskriminační přístup k PCR testům. Hlavní problém je v tom, že současně využívané antigenní testy jsou velmi málo spolehlivé.

Praha 9 vyzvala ministerstvo zdravotnictví k testování dětí PCR testy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Antigenní testovací sada na Covid 19, ilustrační foto

„Městská část Praha 9 se u žáků svých škol nespokojila s testy antigenními a zahajuje plošné pravidelné testování PCR testy. Způsob, který městská část volí, je neinvazivní, test se provádí ze slin, které si dítě odebere doma do zkumavky poskytnuté školou, a vzorek je zkoumám u registrovaného poskytovatele zdravotních služeb,“ píše v otevřeném dopise starosta městské části Prahy 9 Tomáš Portlík.
 
 
Tento test vykazuje velmi vysokou míru spolehlivosti oproti testům antigenním. Testování se provádí tzv. poolováním, které je podstatně levnější než klasický PSR test, cena je srovnatelná s antigenním testem provedeným poskytovatelem zdravotních služeb. 
 

Anketa

Uspěl Jan Blatný ve funkci ministra?

26%
74%
hlasovalo: 3578 lidí
„Tím, že se test v souladu s mimořádným opatřením provádí jen jedenkrát týdně, celkové náklady na testování metodou tzv. poolingu dokonce klesají pod úroveň POC antigenního testování, prováděného dvakrát týdně,“ uvádí Tomáš Portlík. 
 
Zásadní problém prý spočívá v tom, že na zmíněné PCR testování stát ani pojišťovny nepřispívají ani korunu, a to na rozdíl od méně spolehlivých antigenních testů. Autoři otevřeného dopisu také nesouhlasí s tím, že i při každotýdenním testování vysoce spolehlivými PCR testy nadále platí povinnost žáků střídat se ve škole. 
 
Praha 9 následně vyzvala ministra zdravotnictví k uzpůsobení platných právních předpisů. „Testování PCR testem z důvodů přístupu do školy bude státem podporováno, tedy zdravotními pojišťovnami hrazeno přinejmenším v rozsahu úplaty od pojišťovny za POC antigenní test při plošném testování. Pro žáky pravidelně 1x týdně testované PCR testem již nebude platit omezení v nutnosti střídat se ve škole po týdnech,“ žádá ministra starosta Prahy 9 Tomáš Portlík. 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …