Praha: Rozpočet na příští rok schválen

17.12.2015 16:00

Pražští zastupitelé dnes po více než šestihodinové diskusi schválili rozpočet na rok 2016. Příjmy mají být 43,6 miliardy a výdaje 58,7 miliardy korun. Rozdíl město dorovná ze státních příspěvků. Na investice plánuje Praha 12,71 miliardy korun, což je o 1,6 miliardy víc než letos.

Praha: Rozpočet na příští rok schválen
Foto: Pražské Benátky
Popisek: Vodouch na Vltavě.

Rozpočet kritizovala opozice a TOP 09 ihned po schválení rozpočtu dala procedurální návrh, aby byl na program jednání zařazen materiál, kterým by byl dnes schválený rozpočet upraven a změněn. O materiálu začnou ještě dnes zastupitelé jednat.

V už schváleném dokumentu stoupnou oproti letošku běžné výdaje ze 40,9 miliardy na plánovaných 41,3 miliardy korun. Zvýšení způsobilo například zprovoznění úseku metra A do Motola a o půl miliardy bude vyšší částka, kterou dá Praha městským částem, celkem vydá 4,08 miliardy. Příjmy pak mají být asi 43,6 miliardy, tedy o 1,5 miliardy vyšší než letos.

Nejvíce peněz z investic půjde do dopravy a rozvoje města a infrastruktury. Společně to bude téměř 8,8 miliardy korun, sama doprava pak 4,72 miliardy. Do dopravy jde nejvyšší částka i v oblasti běžných výdajů, zhruba 17,6 miliardy. Peníze město v oblasti infrastruktury a rozvoje plánuje investovat zejména do první fáze přestavby čistírny odpadních vod na Císařském ostrově, a to 2,23 miliardy. Výstavbu nové vodní linky zahájila Praha letos na začátku listopadu a stavba vyjde na téměř šest miliard.

Návrh rozpočtu kritizovala opozice. "ODS zásadně nesouhlasí s nárůstem běžných výdajů. Pokud by město mělo pokračovat tímto stylem, nebude mít v budoucnu z čeho platit svůj chod," řekla zastupitelka Alexandra Udženija (ODS). Zastupitel Petr Hrabák (TOP 09) zase kritizoval navýšení peněz pro dopravní podnik, které z 11,6 miliardy v roce 2011 vzroste na 13,57 miliardy v roce 2016. Neustálé zvyšování peněz pro DPP kritizoval i předseda pražské ODS Filip Humplík. Například Berlín dává svému dopravnímu podniku polovinu částky, co Praha, řekl. František Švarc (ODS) zase kritizoval podle něj zbytečně vysokou částku v kapitole sport a volný čas.

Původně Praze hrozilo rozpočtové provizorium, neboť ANO a ČSSD nechaly materiál 1. prosince z jednání rady stáhnout. Schválen byl až o den později na mimořádném jednání rady, jehož svolání primátorka Adriana Krnáčová (ANO) podmínila podpisy pod dokument, v němž slíbilo 34 zastupitelů, že podpoří rozpočet v předloženém znění bez pozměňovacích návrhů. To na dnešním jednání kritizoval předseda klubu pirátů Jakub Michálek. "V dějinách tohoto města nemá obdoby, aby se takto nechali zastupitelé vydírat," řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…