Praha: Vymlácené hroby Rudé armády? Ne. Jen se dělá rekonstrukce

12.01.2021 10:50

Další vandalismus vůči mrtvým vojákům Rudé armády? Vlna odporu kvůli údajnému poničení náhrobků na Olšanských hřbitovech v Praze se ukázala jako zbytečná. Dle vyjádření Policie ČR se nejedná o vandalismus, ale rekonstrukci. PL to sdělilo tiskové oddělení pražské policie.

Praha: Vymlácené hroby Rudé armády? Ne. Jen se dělá rekonstrukce
Foto: Radim Panenka
Popisek: Na Olšanských hřibitovech u památníku Rudoarmějců slavila konec války KSČM, přišly stovky lidí

Po sociálních sítích začaly kolovat snímky poničených náhrobků padlých příslušníků Rudé armády, kteří padli při osvobozování Československa od nacismu. Fotky z pohřebiště z pravoslavné části pražský Olšanských hřbitovů, kde ostatky Rudoarmějců spočívají, měly být pořízeny během pondělí. 

Z některých náhrobků byly odejmuté rudé hvězdy či jinak poškozeno zdobení. Mezi uživateli sociálních sítí se začala šířit zpráva o dalším činu vandalů. V daném případě se ovšem ukázalo, že je to jinak a o žádný kriminální čin se v tomto případě nejedná. Redakci PL to řekla pražská policie. 

Anketa

Odejde Donald Trump jako směšná figura?

19%
81%
hlasovalo: 8507 lidí

“Přijali jsme oznámení a ověřili situaci. Zjistili jsme, že se jedná o rekonstrukci hrobů, kdy pracovníci firmy sundali z náhrobků staré zdobení a nahradili ho novým. Tuto skutečnost máme ověřenou od vedoucího na Olšanských hřbitovech, který provedl fyzickou kontrolu náhrobků a zjistil, že nedošlo k žádnému poškození nového zdobení. Věc jsme odložili ad acta a nejedná se o žádné poškození náhrobků,” řekl nám mluvčí pražské policie. 

V minulosti k různému poškozování a vandalismu na pomnících či náhrobcích příslušníků Rudé armády docházelo. Opakovaně byl například poničen pomník Rudoarmějců u Pražského hradu. 

Nejznámější je několikeré posprejování a jiné poničení sochy maršála Koněva v pražských Dejvicích, což rozhořelo spory o samotnou existenci pomníku. Radnice Prahy 6 pod vedením starosty Ondřeje Koláře z TOP 09 nakonec nechala Koněvovu sochu během jarního nouzového stavu odstranit a uložit do depozitáře

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okrádání v nemocnici. Za 120 Kč tohle? Dvě fotky snídaně spouštějí lavinu

11:53 Okrádání v nemocnici. Za 120 Kč tohle? Dvě fotky snídaně spouštějí lavinu

Dva suché rohlíky, jeden krajíček chleba a malá plastová krabička s margarínem. Takovou nemocniční s…