Praha bude mít do tří let památník obětem komunismu. Tam, kde to v roce 1989 všechno začalo

21.03.2015 13:05

V novém parku Ztracenka poblíž Albertova by do tří let mohl být památník obětem komunismu, jejichž symbolem je Milada Horáková, kterou komunistický režim popravil. Výtvarné řešení má vzejít z veřejné soutěže. Memorandum o spolupráci s Klubem dr. Milady Horákové schválili radní městské části Praha 2, uvedla její mluvčí Lenka Prokopová.

Praha bude mít do tří let památník obětem komunismu. Tam, kde to v roce 1989 všechno začalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti zařazené do programu Totalita na vlastní kůži

Památník by měl stát symbolicky nedaleko od Albertova - centra událostí 17. listopadu 1989. "Místo nebylo vybráno náhodou, Milada Horáková se na Královských Vinohradech narodila a k řadě míst v Praze 2, například ke kostelu sv. Ludmily na náměstí Míru, měla citovou vazbu," uvedla Prokopová.

Zahrada Ztracenka mezi hradbami u muzea policie a genetickou zahradou Přírodovědné fakulty Univerzity Karlovy byla do podoby parku upravená v roce 2010. Památník by v ní měl být do tří let, jeho vzhled vzejde z veřejné soutěže.

Instalaci musí schválit památkáři

Park s lavičkami je přístupný z Horské ulice nebo z horní části ulice Albertov přes areál Matematické fakulty. "Městská část Praha 2 by měla být nápomocna zejména při jednáních s památkáři hlavního města Prahy," uvedl místostarosta Václav Vondrášek (ODS). Památkáři musí instalaci schválit, protože Ztracenka leží na území pražské památkové rezervace.

Kromě Klubu Milady Horákové plánuje pomník Horákové v centru Prahy Nadační fond Stránský. Socha v životní velikosti má být umístěná před Poslaneckou sněmovnou na křižovatce ulic Sněmovní a Thunovské. Původně se uvažovalo, že bude vztyčen ve Vrchlického sadech, to se ale nelíbilo Útvaru rozvoje hlavního města kvůli plánované opravě parku.

Právnička a národně socialistická poslankyně Horáková (1901-1950) byla popravena komunistickým režimem po vykonstruovaném procesu. Viněna byla z údajné velezrady a špionáže. Vězněna byla i za druhé světové války kvůli účasti na protinacistickém odboji. Podle tehdejší obžaloby připravovala jako hlava spikleneckého centra návrat ke kapitalismu, spolupracovala s dalšími "zrádci režimu" a nepřátelským agentům předávala důležité informace.

Jako pocta Horákové byl v Praze vytvořen v roce 2009 pomník s bustou v parku na náměstí Hrdinů v Praze 4 nedaleko budovy věznice a soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…