Praha chce postavit centrálu záchranky v Tróji, ta to odmítá. Dnes má přijít skutečně zajímavá nabídka

02.09.2016 12:44

Už dnes má proběhnout klíčové jednání o kauze moderní centrály Zdravotnické záchranné služby, která má vyrůst v pražské Tróji v sousedství tunelu Blanka. Zástupci Magistrátu hlavního města Prahy v čele s radním Radkem Lackem budou přesvědčovat zastupitele Městské části Praha-Trója a jejího starostu Tomáše Bryknara, aby stáhli žalobu, s jejíž pomocí zablokovali připravovanou stavbu. Budova za 120 milionů korun má už dokonce vydáno stavební povolení, v cestě zahájení stavby tak stojí jen předběžné opatření soudu.

Praha chce postavit centrálu záchranky v Tróji, ta to odmítá. Dnes má přijít skutečně zajímavá nabídka
Foto: red
Popisek: ZZS Pardubického kraje

„Vyzývám zastupitelstvo městské části, aby přehodnotilo svoje odmítavé stanovisko, stáhlo žalobu a podpořilo projekt nové záchranářské centrály,“ říká Radek Lacko, pražský radní pro oblast zdravotnictví. Praha se snaží po vzoru ostatních evropských metropolí centralizovat veškerou potřebnou infrastrukturu do jednoho místa, protože v současnosti je 460 zaměstnanců rozptýleno na 21 místech hlavního města.

Podle radního byla lokalita vybrána po dlouhých pěti letech na základě rozsáhlé vyhledávací studie, v níž experti hodnotili parametry jako napojení na dopravní infrastruktury nebo na další složky integrovaného záchranného systému. „Běžný provoz záchranky nijak neovlivní pohodlí místních obyvatel. Naopak trojští získají rychlejší dostupnost akutní zdravotní péče při ohrožení života,“ vysvětluje Radek Lacko. V objektu navíc mají sídlit také ordinace praktických lékařů či lékárna.

Zástupci Tróje naopak upozorňují, že podobné zařízení do vybrané lokality nepatří, považují ji za rozvojové území sloužící k rekreaci. Podle nich jde navíc o záplavovou lokalitu, nelíbila se jim stavba heliportu ani předpokládaná výška budovy.

Argumenty ale Praha odmítá. Prostor pro stavbu centrály záchranky rozhodně nemá rekreační ambice, protože leží v sousedství rušných komunikací, u vyústění tunelového komplexu a vedle areálu betonárky. Město už vyslyšelo žádost městské části a snížilo výšku stavby o patro, nepočítá ani s výstavbou klasického heliportu.

Dnešní jednání ukáže, zda se magistrátu podaří městskou část přesvědčit ke stavbě akutně potřebné stavby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…