Praha chce vypovědět smlouvu restauraci, která je spojována s Janouškem

25.08.2014 18:27

Restaurační prostory v blízkosti Staroměstské radnice mohou být v dohledné době k dispozici novým zájemcům. Vedení Prahy chce vypovědět smlouvu společnosti Hoteltyp, která v historickém Domě U Minuty provozuje pizzerii. Důvodem vyhazovu je velice nízké nájemné. Informoval o tom server Lidovky.cz.

Praha chce vypovědět smlouvu restauraci, která je spojována s Janouškem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na pražském magistrátu pokračuje reorganizace

Firma Hoteltyp je spojovaná s podnikatelem Romanem Janouškem. Bývala dceřinou společností dnes už neexistujícího Navatypu – developerské firmy, která v minulosti od města získala řadu výhodných zakázek. Podle starých policejních odposlechů se o budoucnosti Navatypu radí Janoušek s tehdejším pražským primátorem Pavlem Bémem (ODS).

Teď by mohl Hoteltyp přijít o výhodný pronájem v centru hlavního města v renesančním Domě U Minuty.

Procházíme desítky nájemních smluv. Postupovali jsme od nejkřiklavějších případů

Vedení Prahy podle Lidovek.cz už připravilo výpověď. „Procházíme desítky nájemních smluv v centru města, zajímají nás hlavně lukrativní nájmy. Postupovali jsme od nejkřiklavějších případů, bez ohledu na to, kdo si prostory pronajímá,“ komentovala radní pro oblast majetku Eva Vorlíčková (TOP 09). Výpověď musí schválit rada hlavního města.

Smlouva pochází z roku 1998 a pražským politikům vadí nízká výše nájmu a skutečnost, že město odpustilo Hoteltypu velkou část plateb za zhodnocení prostor po rekonstrukci, kterou firma před pár lety provedla. Firma tak investovala 12 milionů především do svého podnikání.

Firma nyní za pronájem platí 11 tisíc korun měsíčně

Za 134 metrů čtverečních má Hoteltyp platit měsíční nájem ve výši 55 833 korun. Po odečtení nákladů na rekonstrukce to je ale pouze 11 110 korun. Částku by Hoteltyp platil po dobu 16 let.

I kdyby ovšem firma platila plnou cenu, téměř 670 tisíc korun za rok, bylo by to na poměry v dané lokalitě velmi málo. Zástupci města odhadli výši nájmu na 1,5 milionu za rok. Někteří experti pak odhadují ještě vyšší nájemné.

Pro Prahu bude výhodné smlouvu vypovědět

Hoteltyp má uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou s půlroční výpovědní lhůtou. Zástupci pražského magistrátu počítají s tím, že dohoda nemusí být snadná.

„Jsme připravení na víc variant, třeba že Hoteltyp napadne samotnou výpověď. I pokud nastane ta horší a Praha bude muset zhodnocení zaplatit, bude pro Prahu za stávajících podmínek výhodné smlouvu vypovědět,“ řekla Lidovkám.cz radní Eva Vorlíčková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…