Praha dle EMS není schopna garantovat bezproblémový chod opencad

13.06.2014 14:55

Praha podle firmy eMoneyServices (EMS), která je vlastníkem autorských práv k opencard, nebude moci od příštího týdne zaručit bezproblémový chod systému. Ředitel EMS Petr Stránský dnes novinářům řekl, že to považuje za hazard. Vedení hlavního města, které chce od poloviny června převzít servis opencard, tvrdí, že potíže nehrozí. Cestující podle primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) žádné změny nepocítí.

Praha dle EMS není schopna garantovat bezproblémový chod opencad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Validátor karty Opencard

„Věřím, že dojdeme k rozuzlení v průběhu příštího týdne," řekl Stránský. Chtěl by, aby se věcí ve čtvrtek zabývalo zastupitelstvo. Co nastane v případě toho, že obě strany shodu nenajdou, neřekl. „Pravděpodobně budeme muset činit příslušné právní kroky," uvedl. EMS už na konci května Praze a dopravnímu podniku poslala předžalobní upomínky.

Sporný projekt opencard dosud stál 1,35 miliardy

Praha několik týdnů neúspěšně řeší, co bude s projektem opencard dál. Městu totiž končí smlouvy týkající se servisu a kvůli možnému střetu se zákonem údajně další dohody uzavřít nemůže. Shoda mezi Prahou a EMS se zatím nerýsuje. Co bude s projektem za více než miliardu dál, zatím nikdo z politiků neřekl.

Sporný projekt opencard, který dosud stál 1,35 miliardy korun, pochází z éry primátora Pavla Béma (ODS). Praha se snaží z údajně nevýhodných smluv vymanit, koupit práva k systému a provozovat jej sama. Za prodloužení smluv na servis čelí politici od roku 2012 trestnímu stíhání. Nedávno navíc město dostalo milionovou pokutu od antimonopolního úřadu. V souvislosti s opencard bylo nepravomocně odsouzeno pět úředníků magistrátu.

Kartu opencard si dosud vyzvedlo asi 1,2 milionu cestujících. Skutečných uživatelů je kolem milionu. Přesný počet nedokáže uvést ani Praha ani EMS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…