Praha dostala od antimonopolního úřadu pokutu 200 tisíc. Magistrát se odvolal

14.08.2014 13:26

Pražský magistrát dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 200.000 korun za nezákonné dělení zakázky související s informačním systémem Proxio. Rozhodnutí není pravomocné, magistrát se odvolal. ČTK to řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Podle magistrátu padá vina na minulé vedení Prahy.

Praha dostala od antimonopolního úřadu pokutu 200 tisíc. Magistrát se odvolal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Prahu

„Tato zakázka byla realizovaná za éry primátora Pavla Béma (ODS) a je to jeden z dalších problémů, se kterými se musíme v současnosti vypořádávat," uvedla mluvčí magistrátu Petra Hrubá.

Magistrát podle Rafaje implementaci systému rozdělil na šest menších tendrů. Měl je ale sloučit do jedné zakázky a postupovat transparentnějším způsobem. Hodnota celé zakázky překročila 30 milionů korun.

Postup radnice mohl ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky

„Zadavatel tedy měl povinnost zadat veřejnou zakázku jako nadlimitní, a to v některém z odpovídajících druhů zadávacích řízení uvedených v zákoně," uvedl Rafaj.

Podle něj postup radnice mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. ÚOHS tvrdí, že pokud by Praha zakázku zveřejnila v informačním systému veřejných zakázek, mohla dostat nabídky od širšího okruhu zájemců.

Magistrát zakázky vypsal v letech 2008 - 2009. Problematický odbor IT pražského magistrátu začátkem letošního roku opustil ředitel Jan Teska. Na svou funkci rezignoval z osobních důvodů a kvůli sílícím politickým tlakům. Kolem stamilionových IT zakázek, uzavřených především za tehdejšího primátora Béma, se objevila řada nesrovnalostí. Několik minulých a stávajících radních včetně primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) čelí obžalobě v kauze Opencard.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…