Praha má co vysvětlovat v Bruselu. Kvůli slíbenému parkovišti u metra

25.12.2013 20:48

Česká republika, potažmo magistrát hlavního města Prahy, bude muset hodně vysvětlovat. Evropská unie si totiž žádá vysvětlení ohledně stavby metra do Motola. Chybí mu totiž v projektu slibovaný dopravní terminál.

Praha má co vysvětlovat v Bruselu. Kvůli slíbenému parkovišti u metra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak ve stanici metra

Součástí metra linky A končící v Motole měla totiž být rychlodráha na Kladno a také velký autobusový terminál s parkovištěm P+R na Dlouhé míli v pražské Ruzyni. Stavbu metra umožnila před pěti lety studie EIA, která vyhodnocovala dopad na životní prostředí. Od začátku se počítalo s tím, že rychlodráha bude dokončena v roce 2013, což se nestalo.

Praha kvůli změně územního plánu v roce 2010 hledala jiné místo, kam by mohla obří terminál umístit. Parkoviště by tak samozřejmě ztratilo bez terminálu smysl, obě dvě stavby ale byly podmínkou zprovoznění metra. Nejenom, že by ulehčily přetěžovanému Vítěznému náměstí, mohli by ho využívat i lidé z okolí. Praha si tak našla nové místo na Veleslavíně, stavba za 1,3 miliardy se potkala s vlnou odporu ze strany okolních obyvatel.

Perné chvíle pro uředníky

Jedno místo by také podle nich vyšlo na neuvěřitelné dva miliony korun. Magistrát se nakonec rozhodl vše vyřešit autobusovou smyčkou. Komunikace s Evropskou unií bude pro úředníky zřejmě nepříjemná, problémy nepotkaly jenom stavbu parkoviště, ale také samotného metra. A Evropskou unii bude určitě zajímat, proč se stavba potýkala s tolika problémy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…