Praha má nového primátora. Piráta Hřiba nepodpořila ODS, ani ANO

15.11.2018 13:00

Novým pražským primátorem je Pirát Zdeněk Hřib. Na ustavujícím jednání ho dnes zvolilo 39 z 65 členů zastupitelstva, opoziční ANO a ODS hlasovaly proti. Zprávu přinesla ČTK.

Praha má nového primátora. Piráta Hřiba nepodpořila ODS, ani ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr České pirátské strany a nový primátor Prahy Zdeněk Hřib

Zastupitelé dnes ještě budou volit čtyři primátorovy náměstky a šest radních. Budou rovněž vytvářet zastupitelské výbory, u kterých má ke koaličním plánům výhrady opozice. Na koalici se v Praze domluvili Piráti, Praha Sobě (PS) a Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL). V 65členném zastupitelstvu mají většinu 39 hlasů, přičemž každá strana má 13 mandátů.

Hnutí ANO navrhlo na post primátora Jiřího Pospíšila (TOP 09, Spojené síly). Předseda TOP 09 a europoslanec by podle předsedy klubu ANO Patrika Nachera funkci zvládl lépe než Hřib, kterému opozice vyčítá politickou nezkušenost. Pospíšil nominaci nepřijal. Zastupitel ANO a bývalý ministr financí Ivan Pilný neúspěšně navrhl, aby se členové vedení města volili v tajné volbě. Zastupitelé ODS hlasovali proti zvolení Hřiba, ANO se zdrželo.

„Věřím, že se podaří nastolit nový komunikační styl s opozicí i občany,“ uvedl nově zvolený primátor. Dodal, že plánuje zapojit do práce například v oblasti IT i opoziční zastupitele. Vedle primátorských povinností se chce Hřib zaměřit právě na IT a usilovat o výrazné snížení nákladů města na informační systémy. Další pro primátora důležitou oblastí je problematika smart city, tedy ‚chytré‘ řízení města s využitím moderních technologií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…