Praha má podle návrhu hospodařit s příjmy 54 miliard a výdaji 65 miliard

12.11.2017 20:46

Praha by mohla v příštím roce hospodařit s příjmy 54,096 miliardy korun a výdaji 65,344 miliardy. Schodek by měl být kryt z vlastních zdrojů a příspěvků od státu, vyplývá z podkladů, které mají v pondělí projednat pražští radní a které má ČTK k dispozici.

Praha má podle návrhu hospodařit s příjmy 54 miliard a výdaji 65 miliard
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Byla to dlouhá cesta

Na investice by mohlo být vyčleněno 11,964 miliardy. V návrhu rozpočtu pro radní nejsou započítány převody peněz zbylých z letošního roku. Návrh rozpočtu musejí kromě radních schválit ještě pražští zastupitelé, což by se mělo stát do konce listopadu.

Na letošek má hlavní město schválen rozpočet s výdaji 62,2 miliardy a příjmy 47,2 miliardy Kč. Rozdíl Praha dorovná ze státních příspěvků.

V roce 2018 by podle návrhu měly běžné výdaje dosáhnout 53,38 miliardy korun. Z toho má jít na chod městských částí zhruba 5,33 miliardy. Město pro příští rok navýšilo radnicím příspěvek na jednoho obyvatele, a to z 2 900 na 3 000 Kč. Nejvyšší částku z běžných výdajů by měla dostat oblast dopravy, a to asi 20 miliard, na školství, mládež a sport má jít přes 12 miliard.

V oblasti kapitálových výdajů by měla největší část připadnout rovněž na dopravu, a to až 3,44 miliardy. Dalších 1,753 miliardy má směřovat jako součást investic do městské infrastruktury a více než miliarda na školství, mládež a sport. Nejnižší částky by podle podkladů dostaly oblasti bezpečnosti, kultury a cestovního ruchu.

Do usnesení k návrhu rozpočtu, které projednají radní, nejsou ještě započítány převody peněz z letošního roku ve výši necelých pěti miliard. Budou zahrnuty v dokumentu, který dostanou na stůl pražští zastupitelé. Po započtení převodu by měly být příjmy 54,1 miliardy a výdaje 70,34 miliardy. Částka určená pro investice by se měla zvýšit na 16,8 miliardy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…