Praha měla za první pololetí přebytek 8,66 miliardy korun

19.09.2019 20:40

V prvním pololetí letošního roku skončilo hospodaření Prahy přebytkem 8,66 miliardy korun. Příjmy dosáhly 48,2 miliardy a výdaje 39,53 miliardy korun. Vliv na hospodaření měly vyšší příjmy a nižší běžné a kapitálové výdaje. Výsledek hospodaření dnes schválili pražští zastupitelé. V pololetí loňského roku Praha hospodařila s přebytkem 9,7 miliardy korun.

Praha měla za první pololetí přebytek 8,66 miliardy korun
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Úspora vznikla tím, že město nevyčerpalo celou částku určenou na běžné výdaje. Stejně tak se stalo v případě investic. Z celkových výdajů tvořily většinu běžné, které se vyšplhaly na necelých 35 miliard. Šlo o čerpání 49,93 procenta plánované částky.

Podle náměstka primátora Pavla Vyhnánka (Praha Sobě) je nízké čerpání výdajů na investice dáno zimním obdobím a také změnou ve vedení radnice, kdy noví radní musejí teprve projekty připravit a rozjet. „Čerpání investic bude určitě velkou výzvou jednotlivých radních,“ uvedl.

Investice činily 4,57 miliardy korun, a město tak využilo 16,21 procenta vyčleněné částky, což je téměř stejně jako v polovině loňského roku. Vliv na čerpání investic mělo mimo jiné to, že vedení města, které vzešlo z voleb loni na podzim, jejich rozdělení schválilo až letos v únoru. Zároveň některé investice se uskutečňují v létě, tudíž na ně ještě město nečerpalo finance. To se týká například školství.

Největší část příjmů tvořily daňové příjmy, které dosáhly 31,6 miliardy. Druhou nejvyšší částkou byly takzvané transfery, tedy například peníze přijaté od státu, a to 15,11 miliardy. Příjmovou část rozpočtu tvoří ještě nedaňové a kapitálové příjmy.

Praha v průběhu roku celkovou výši rozpočtu mění podle aktuálního vývoje hospodaření, a výše výdajů a příjmů se tak oproti původně schválenému rozpočtu mění. Příjmy tak jsou nyní zhruba 83,39 miliardy, výdaje 98,2 miliardy a investice více než 28 miliard.

Na konci loňského roku schválili zastupitelé na letošek rozpočet s příjmy 59,175 miliardy a výdaji 77,569 miliardy korun. Rozdíl pokryje ze svých zdrojů a příspěvků státu. Na investice zastupitelé vyčlenili 18,24 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…