Praha osloví Kalouskovo ministerstvo, aby zrušilo videoloterijní terminály

25.04.2013 15:34

Pražské zastupitelstvo plánuje příští týden zaslat dopis ministerstvu financí. Tématem bude zrušení videoloterijních terminálů, jejichž provoz nepovoluje městská vyhláška. Uvedl to radní Lukáš Manhart (TOP 09).

Praha osloví Kalouskovo ministerstvo, aby zrušilo videoloterijní terminály
Foto: rep
Popisek: Herna - ilustrační foto

Metropole tak reaguje na nedávný nález Ústavního soudu, který vyškrtl z novely loterijního zákona ustanovení umožňující provoz videoloterijních terminálů povolených ministerstvem financí až do konce roku 2014. Ministerstvo avizovalo rušení 6000 takových heren.

Budeme apelovat na ministerstvo financí, aby dostálo svým zákonným povinnostem a aby zahájilo příslušná správní řízení vedoucí ke zrušení povolení pro videoloterijní terminály, které nejsou uvedeny ve vyhlášce, uvedl radní. Ústavní soud na začátku dubna svým krokem umožnil obcím lépe regulovat hazard na svém území. Samosprávy budou moci videoloterijní terminály rušit bezprostředně po zveřejnění nálezu ve sbírce zákonů.

"Není nutné nás oslovovat, zahajujeme všechna správní řízení," uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Ministerstvo dnes v tiskové zprávě oznámilo, že chce zrušit až 6000 videoloterijních terminálů, které jsou v rozporu s obecně závaznými vyhláškami obcí. Týká se to tak i těch pražských.

Úřad ale zároveň upozornil, že sporné videoloterijní terminály nezmizí hned. "Ministerstvo nyní nemá jinou možnost, jak povolení zrušit, než prostřednictvím správního řízení. Zde se musí dodržovat zákonné lhůty a respektovat práva účastníků, včetně jejich práva odvolat se proti rozhodnutí v první instanci," uvedl Jakob.

Hlavní město připravuje materiál, který by měl vést k regulaci počtu heren a kasin v ulicích. Manhart řekl, že si od toho slibuje nastavení jasných a transparentních pravidel a snížení počtu míst, na kterých bude možné loterie a podobné hry provozovat.

Terminály jsou automaty napojené přes síť na centrální dispečink. Ministerstvo jim dávalo zelenou i v obcích, které bojovaly s hazardem a vymýtily běžné automaty. Povolení měla původně platit až deset let. Po sérii nálezů, jimiž Ústavní soud přiznal obcím právo regulovat všechny typy přístrojů, stanovila novela zákona pro terminály tříletou přechodnou dobu. Automaty v hernách a kasinech v Česku protečou ročně desítky miliard korun. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…