Praha předloží soudu seznam prací nutných k dokončení Blanky

30.05.2014 14:06

Praha předloží rozhodčímu soudu seznam posledních prací nutných pro dostavění tunelu Blanka. Jde o dodatečné práce za zhruba 40 milionů korun. Soud by měl potvrdit, že město může částku proplatit. Text takzvaného třetího vzájemného návrhu v pátek na mimořádném zasedání schválila rada města. Na dotaz ČTK to potvrdila mluvčí magistrátu Petra Hrubá. Další kolo soudního jednání se uskuteční příští týden. Metrostav se bude domáhat údajně poslední dlužné miliardy korun. Tunelem Blanka, který Prahu vyjde na 36 miliard, by se první řidiči měli projet na konci září. Opozice termín zpochybňuje.

Praha předloží soudu seznam prací nutných k dokončení Blanky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stavba tunelu Blanka

Soud v dubnu po několika týdnech sporů stavařům uložil povinnost do pěti měsíců dokončit stavbu a Praze povinnost za práce zaplatit čtyři miliardy korun. Spor se dostal k arbitrům poté, co Metrostav 7. prosince loňského roku stavbu tunelu přerušil. Důvodem byly především neproplacené faktury, ale i to, že Praha jako investor neschválila další postup prací. Praha tvrdila, že peníze na faktury má, hledá ale zákonnou cestu, jak je proplatit. Cena tunelu se totiž v průběhu stavby navýšila o vícepráce za miliardy. Praha do arbitráže vstoupila mimo jiné i kvůli obavě, že jsou smlouvy s Metrostavem neplatné. Soud ale nakonec potvrdil platnost smluv.

Blanka se měla otevřít už v roce 2011. Novým termínem je září 2014

Důležitá dopravní stavba, jejíž budování schválila někdejší politická garnitura v čele s primátorem Pavlem Bémem (ODS), měla původně stát zhruba o deset miliard korun méně a sloužit řidičům už v roce 2011. Termín se později odsunul na jaro 2014, nyní Praha mluví o září. Pětiměsíční lhůta pro dostavbu tunelu však nemusí znamenat, že se tunel na konci léta skutečně otevře. Rozsudek se totiž týká pouze stavební části díla. Otázkou zůstává, zda bude v té době hotova i technologická část a dispečinky a zda bude mít dopravní stavba za sebou i nezbytné testy a zkušební provoz. Město se navíc chystá do arbitráže se správcem stavby, firmou Inženýring dopravních staveb. Za nezaplacené faktury jí město dluží 196 milionů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…