Praha při protipovodňovém cvičení otestovala systém SMS varování přes Mobilní rozhlas

27.10.2019 20:30

Hlavní město otestovalo při nedávném protipovodňovém cvičení nový způsob varování obyvatel prostřednictvím SMS ve spolupráci s platformou Mobilní rozhlas. Ta nabízí samosprávám možnost přímé komunikace s obyvateli přes SMS a další komunikační kanály. V současnosti ji používá v České republice 550 měst a obcí a před časem vstoupila na Slovensko. Do roku 2022 by měl začít fungovat celoevropský systém Reverse 112, zaměřený právě na varování obyvatelstva přes mobilní telefony.

Praha při protipovodňovém cvičení otestovala systém SMS varování přes Mobilní rozhlas
Foto: usetreno.cz
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto

Testovací SMS dostali při cvičení uživatelé Mobilního rozhlasu, kterých je podle ředitele platformy Ondřeje Švrčka v Česku zhruba čtvrt milionu. Do řešení byla zapojena i aplikace Záchranka, což je oficiální aplikace záchranářů se zhruba milionem uživatelů. Mobilní rozhlas má podle Švrčka největší SMS bránu v zemi, která umožňuje rozeslat až 80 SMS za vteřinu.

Podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana nyní město zvažuje, zda po otestování naváže spolupráci trvale. „Jsme tomu nakloněni,“ uvedl. V takovém případě by v budoucnu v případě krizových událostí přišly uživatelům v postižené lokalitě zaregistrovaným do systému Mobilního rozhlasu SMS s informacemi. Platformu využívá v Praze také řada městských částí, které jejím prostřednictvím rozesílají obyvatelům informace.

Svrček ČTK řekl, že v komunikaci samospráv s občany jsou SMS nejefektivnější, protože si je prakticky každý hned přečte. „Budujeme infrastrukturu pro smart komunikaci,“ řekl s odkazem na termín „smart city“, tedy „chytré“ řízení města s využitím moderních prostředků. V současnosti podle něj radnice platí za službu zhruba 3000 korun měsíčně plus poplatek podle počtu rozeslaných SMS. Podle něj to je výhodnější, než vyvíjet vlastní mobilní aplikace, které leckdy lidé ani příliš nevyužívají, a které nenabízejí tolik možností.

Na základě rozhodnutí Evropské unie mají členské státy do roku 2022 povinnost zavést tzv. systém Reverse 112, který má za úkol nahradit systém varování prostřednictvím sirén a ampliónů zprávami do mobilních telefonů. Podle Hofmana však nynější systém zůstane zachován. „Varování obyvatelstva pomocí SMS zpráv je považováno za doplněk současného jednotného systému varování a vyrozumění, a to vzhledem k technické povaze mobilních sítí, které mohou v případě rozsáhlé krize čelit výpadkům,“ uvedl. Implementaci nového systému ve spolupráci s mobilními operátory má za úkol Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…