Praha prý zaplatí za Opencard další stamilióny

05.05.2014 13:58

Hlavní město Praha prý chce neprůhledné firmě eMoneyServices (EMS) zaplatit další stovky milionů za projekt opencard. Tvrdí to občanské sdružení Oživení, podle kterého by srovnatelný systém od jiného dodavatele vyšel na 20 až 60 milionů korun. Radní pro IT Jan Vašíček (TOP 09) řekl, že město posuzuje různé varianty řešení. Teprve poté se rozhodne, jak s miliardovým projektem naloží. Ve hře je jak odkup licencí a pokračování opencard, tak soutěž na zcela novou kartu.

Praha prý zaplatí za Opencard další stamilióny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dobíjení karty Opencard

Praha několik měsíců usiluje o odkup licencí k takzvané kartě Pražana, která slouží především jako tramvajenka. Výhradním vlastníkem práv je eMoneyServices, se kterou smlouvy uzavíralo bývalé vedení města v čele s primátorem Pavlem Bémem (ODS). Město se snaží z údajně nevýhodných smluv vymanit a práva ke kartě koupit. Kolik bude EMS žádat, bude jasné dnes odpoledne, kdy firma předá Praze oficiální nabídku.

Podle Martina Kameníka z Oživení půjde o částku mezi 300 až 360 miliony korun. Vyplývá to prý z neveřejných materiálů, které má sdružení k dispozici. Radní Vašíček řekl, že až po předání nabídky bude Praha moci říci, co dál. "Teprve na základě této oficiální nabídky a zhodnocení její výhodnosti můžeme rozhodnout, zda ukončíme spolupráci s EMS, aniž bychom se vystavili riziku stíhání kvůli zmaření miliardové investice," dodal.

"Praha opakuje stejné chyby jako na začátku opencard - neuvažuje o soutěži různých variant řešení a akceptuje předem jen jedno," tvrdí Kameník. To ale Vašíček odmítl. Podle něho Praha vyjednává s EMS, zároveň ale pro případ, že by obě strany nenašly shodu, připravuje otevřené výběrové řízení. To ale komplikuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který nedávno zrušil výběrové řízení na firmu, která měla připravit soutěž.

Karta opencard už vyšla Prahu na více než 1,2 miliardy korun. Slouží hlavně jako tramvajenka, zároveň je možné jí platit parkování nebo získat slevy, třeba při vstupu do zoologické zahrady. Za problematický projekt je stíhána část nynější i minulé rady včetně primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) a bývalého primátora, poslance Bohuslava Svobody (ODS). Policie nedávno podala žádost na jejich obžalobu. V souvislosti s opencard už bylo odsouzeno pět úředníků magistrátu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…