Praha si nechá udělat studii na hluk kolem Blanky. Skoro za dva miliony

03.01.2015 15:55

Vedení Prahy si nechá vypracovat akustickou studii pro území v okolí tunelového komplexu Blanka. Studie má ukázat, jak se promění zatížení obyvatel hlukem v okolí stavby po uvedení do zkušebního provozu. Stát by měla Prahu asi 1,7 milionů korun. ČTK to zjistila z magistrátního seznamu veřejných zakázek. Zhruba šestikilometrový tunel vyjde Prahu na asi 37 miliard a město jej plánuje otevřít letos na jaře.

Praha si nechá udělat studii na hluk kolem Blanky. Skoro za dva miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stavba tunelu Blanka

 „Hodnocené území je ohraničeno od východu Vysočanskou radiálou směrem k západu až na Vypich a od severovýchodu komunikací Liberecká směrem na jih k Jižní spojce,“ píše se v materiálu.

Studie má mít tři části. V první části bude zaznamenán současný stav, kdy se Blankou zatím nejezdí. V druhé bude předpověď pro období, kdy bude tunel ve zkušebním provozu. Vybraná firma pak má ještě vypracovat odhadovaný výhled změny hlukové zátěže do roku 2020. Materiál má mít textovou, obrazovou i mapovou část. 

Praha dosud žádnou konkrétní a rozsáhlou studii, která by se zabývala dopadem zprovoznění Blanky, oficiálně nezveřejnila. V minulosti se však objevily některé návrhy na úpravy vybraných míst v Praze, ke kterým mělo město přistoupit po zprovoznění tunelu - například vybudování nových přechodů, zúžení severojižní magistrály nebo omezení provozu na Malé Straně a nábřežích Vltavy. 

Tunel Blanka, jehož stavbu zadala politická garnitura pod vedením primátora Pavla Béma (ODS), měl být zprovozněn v roce 2011. Termín politici několikrát odložili. Bývalé vedení města jej slibovalo otevřít 2. prosince, nově zvolená rada v čele primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) hovoří až o jaru 2015. Praha navíc bude muset vyřešit problém s firmou Inženýring dopravních staveb (IDS), která dohlíží na stavbu tunelu. Ta totiž pohrozila odchodem ze stavby, pokud jí Praha nezaplatí peníze, které si nárokuje. Kolik Praha firmě dluží, nezveřejnila.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…