Praha slaví výročí zápisu na seznam UNESCO. Vstup do památek bude zdarma

30.11.2012 9:07

Praha oslaví 20. výročí zápisu na listinu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO volným vstupem do některých památek. Vybrané paláce, věže či sakrální stavby budou od pátku do neděle přístupny buď úplně zadarmo, nebo za zvýhodněné vstupné. Lidé si budou moci prohlédnout i reprezentační prostory a hlavní jednací sál Poslanecké sněmovny. Informuje ČTK.

Praha slaví výročí zápisu na seznam UNESCO. Vstup do památek bude zdarma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

V pátek bude volně přístupná například Jindřišská věž, kostel Nanebevzetí Panny Marie na Karlově nebo chrám svatého Mikuláše na Malé Straně. O víkendu pak otevře své brány dalších téměř pět desítek objektů, mezi nimi například Betlémská kaple, Pinkasova synagoga, Staroměstská mostecká věž s podzemím a krovy nebo Emauzský klášter.

Lidé se dostanou i k věži původního pražského opevnění v Bartolomějské

Lidé si budou moci prohlédnout Národní nebo Stavovské divadlo, kde je však nutná rezervace. Ve Starém královském paláci bude zdarma zpřístupněna výstava Příběh Pražského hradu. Výjimečná bude i prohlídka exteriérů věže původního pražského opevnění ve dvoře objektu policie v Bartolomějské ulici.

Seznam zpřístupněných objektů a jejich otevírací doby najdou zájemci na webu Pražské informační služby (PIS), informovat se mohou také v turistických informačních centrech PIS.

Česko má celkem 12 památek na seznamu UNESCO

Pražská památková rezervace, která má 866 hektarů, byla zapsána na seznam světového dědictví UNESCO 4. prosince 1992. Chráněné jádro zahrnuje zejména Hradčany s Pražským hradem, Staré Město, Josefov, Malou Stranu a Nové Město, částečně i Vyšehrad, Vinohrady, Holešovice, Podolí nebo Smíchov.

Celosvětově je na seznamu UNESCO 936 památek. Dvanáct z nich se nachází v České republice. Kromě historického jádra Prahy je to například vila Tugendhat v Brně, historické zahrady v Kroměříži, Kutná Hora, Lednicko-valtický areál nebo morový sloup v Olomouci.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…