Praha vzhůru nohama, policie v akci: "Pro Alláhovu slávu uříznou ti hlavu!", "Buďme Čechy, buďme geji."

15.08.2015 22:50

REPORTÁŽ Rodina je základ státu. Bůh je gay. Rasismus zabíjí. Proti imigraci, proti kvótám, za vystoupení z EU. Co heslo, to odlišná skupina lidí, kteří se sešli v Praze. Křesťané, gayové, lesby, antifašisté a nacionalisté. Co skupina, to zcela odlišný názor. Policisté měli plné ruce práce, aby všechny akce zvládli.

Praha vzhůru nohama, policie v akci: "Pro Alláhovu slávu uříznou ti hlavu!", "Buďme Čechy, buďme geji."
Foto: Hans Štembera
Popisek: Průvod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů a transsexuálů Prague Pride centrem Prahy

"Sorry girls, I suck dicks," řvalo z jednoho transparentu na Václavském náměstí v Praze. Volně a slušně lze větu přeložit: "Promiňte dívky, provádím felaci." Tam se připravovali gayové, lesby, transsexuálové na svůj Pochod hrdosti, ale ještě před nimi vyšli na protest mladí křesťanští demokraté.

Pochod pro rodinu

U budovy ministerstva průmyslu a obchodu ve Washingtonově ulici, přesně pod pamětní deskou obětem umučeným gestapem, postávalo kolem půl jedné zhruba sedmdesát lidí. Mezi nimi bývalý tajemník prezidenta republiky Ladislav Jakl chráněný černými brýlemi a senátor Jiří Čunek. Vydali se pak za dohledu několika policistů ke Stavovskému divadlu. Nesli pouze vlajky s nápisem: Mladí křesťanští demokraté pro život.

"Rodinná politika by měla motivovat lidi, aby se nebáli zakládat manželství. Rodina je totiž základ státu. Vše je dnes v pohybu a je naším úkolem, abychom se zastali toho, co je poctivé. To je rodina," sdělil pražský zastupitel pro kulturu Jan Wolf. To se již z ulice Na Příkopě linula na plné pecky píseň "We are family," jeden z oblíbených songů LGBT komunity, tedy leseb, gayů, bisexuálů a transgender.

Pochod hrdosti

Vše v barvě duhy. Balónky, trička, stuhy. Čelo tohoto průvodu hlídalo na dvacet policistů a mezi nimi se skrýval gay převlečný do kostýmu fiktivní postavy komiksových příběhů Kapitán Amerika. Hned za ním klusal na koni vydávaném za jednorožce jezdec v kroji, možná hanáckém. A pak už šly v jedné řadě skoro samé dámy. Herečky Nela Boudová, Ester Janečková, Jana Bernášková, Lejla Abbasová. Mezi nimi primátorka Adriana Krnáčová, které záda jistili dva statní bodyguardi.

V první řadě samozřejmě nechyběli ředitel festivalu Prague Pride a někdejší náměstek ministra pro lidská práva a národnostní menšiny Czeslaw Walek a gay aktivista Jiří Hromada. Za nimi se objevila cedule: "Gay is okay!" Ještě dál v průvodu bylo vidět národovecký transparent: "Buďme Čechy, buďme geji." Jako druhý z alegorických vozů jel valník americké ambasády, z kterého se hned vedle papírové figuríny Baracka Obamy culil velvyslanec Andrew Shapiro.

Vousatá zpěvačka

V průvodu také jela na přívěsu loď s nápisem: I ty můžeš být uprchlík! V ní drželi skrčení aktivisté kufry s nápisy. Třeba Saúdská Arábie, kamenování, bičování. Měla nejspíš evokovat potřebu soucitu a soudržnosti s běženci. Dále kráčel Londýnský mužský pěvecký gay soubor. Na padesát mužů v modrých tričkách zpívalo a za pochodu tancovalo. Dvořákovo nábřeží bylo plné. Podle policistů se Prague Pride zúčastnilo od deseti do patnácti tisíc, dle organizátorů pětatřicet tisíc lidí.

Mezi účastníky byla i vousatá zpěvačka z Vídně Conchita Wurst, vítězka mezinárodní soutěže Eurovize za rok 2014. Pohybovala se na lodičkách s opravdu hodně vysokým podpatkem a v zlatavém trikotu. Do objektivů se tvářila vousatě svůdně, líce občas zakrývajíc vějířem. Za ní v dalším z vozů tancovaly sexy sestřičky v bílých punčochách nad kolena. U schodů na Letnou se tři mladíci s megafonem snažili přeřvat dav heslem: Česko není sodoma, ale moc se jim to nevedlo.

Na Vyšehradě

"Fašismus = zločin", "Rasismus - zabíjí", "Žádný člověk není ilegální". S takovými hesly postávala u Leopoldovy brány na Vyšehradě asi stovka antifašistů. Nejspíš čekali na to, aby mohli překazit pochod nacionalistů. Ve Vyšehradských sadech začala ve tři odpoledne demonstrace Národní demokracie a jejích příznivců. Ke zhruba dvou až třem stovkám protestujících vášnivě hovořil předseda strany Adam B. Bartoš. "Heslo: Ani jeden uprchlík už je zastaralé. Máme nové: Všichni půjdou pryč, do jednoho. Všichni budou odsunuti nemilosrdně a bez slitování," řekl s tím, že osmdesát procent Čechů je proti těmto vetřelcům.

Hned na začátku došlo k potyčce s aktivistou Tomaszem Peszynským z pražského Majdanu. Podle policie šlo o strkanici, podle nacionalistů o provokaci, kterou hned zpacifikovali. V davu bylo vidět černého psa, který měl na krku ceduli: "Islám nechci. Zabíjejí černé psy." Na shromáždění dorazila i skupina Ortel. "Pro alláhovu slávu, uříznou ti hlavu," zpíval její frontman, celý v černém.

Pochod nacionalistů

Na demonstraci se hovořilo přes dvě hodiny. Prostě všichni chtěli hovořit a všichni hovořili dlouho. Někteří hlídkující policisté si už stýskali, kdy se ti "Blaničtí rytíři" vydají k České televizi, aby už měli padla. Nakonec se nacionalisté přeci jen vydali na pochod. "Už si pro vás jdeme. Cenzura. Ředitel České televize je vlastizrádce," skandovali cestou. Nesli fotografie Karla Kramáře, Karla Kryla, Vlasty Buriana a dalších.

Policisté je navedli k prostranství před budovou zpravodajství České televize, kde nacionalisté rozvinuli dlouhou českou vlajku. "Vlastizrádce pověsit. Čechy Čechům! Svině, my si vás platíme. Sobotkovi otroci," skandovali tam. Pak se ale postupně začali rozcházet. Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan ParlamentnímListům.cz sdělil, že z taktických důvodů nemůže uvést, kolik policistů dohlíželo na akce v Praze. Tak řekl lišácky: "Z desítek se skládají stovky."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…