Praha zaplatí za Blanku do pátku. Tunel bude otevřen možná až koncem roku

22.04.2014 16:51

Praha do konce týdne odešle firmě Metrostav dlužné 2,7 miliardy korun za stavbu tunelu Blanka. Na základě pátečního rozsudku soudu o tom dnes rozhodla rada města, řekl náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09). Metrostav je podle mluvčího Františka Poláka připraven do dvou dnů od doručení peněz obnovit práce. Stát by se tak podle Nouzy mělo na začátku příštího týdne.

Praha zaplatí za Blanku do pátku. Tunel bude otevřen možná až koncem roku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslední kubík horniny na ražbě tunelu Blanka

„Od rady jsem dostal za úkol sejít se se zástupci Metrostavu a do konce týdne podepsat dohodu," řekl Nouza. Na jejím základě Praha odešle dlužnou částku a stavební firma začne pravděpodobně od pondělí znovu stavět.

Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR v pátek po několika týdnech jednání uložil Praze povinnost zaplatit čtyři miliardy, mimo jiné za faktury z minulosti, s jejichž proplacením město kvůli možnému střetu se zákonem váhalo. Po zaplacení zmíněných 2,7 miliard má Praha dalších 1,34 miliardy proplácet postupně v průběhu stavby.

Arbitráž o Blanku bude ještě pokračovat

Stavební firma musí podle rozhodnutí arbitrů dokončit stavbu do pěti měsíců. Arbitráž tím ale nekončí. Metrostav totiž minulý týden rozšířil žalobu o další miliardu, mimo jiné za problematický Trojský most. Další soudní líčení bude 4. června.

Spor se dostal k rozhodčímu soudu poté, co Metrostav 7. prosince loňského roku stavbu tunelu přerušil. Důvodem byly především neproplacené faktury, ale i to, že Praha jako investor neschválila další postup prací. Stavbaři tak podle Metrostavu nemohli pokračovat. Praha tvrdila, že peníze na faktury má, hledá ale zákonnou cestu, jak je uhradit. Do arbitráže vstoupila mimo jiné i kvůli obavě, že jsou smlouvy s Metrostavem neplatné. Arbitři ale v pátek rozhodli, že smlouvy platí.

Zprovoznění Blanky v září nejisté, spíše až koncem roku

Pětiměsíční lhůta pro dostavbu tunelu nemusí znamenat, že tunelem v září projedou první auta. Rozsudek se totiž týká pouze stavební části díla. Otázkou zůstává, zda bude v té době hotova i technologická část a zda bude mít dopravní stavba za sebou i nezbytné testy a zkušební provoz. Navíc klíčovou zakázku na stavbu velínů dnes rada znovu odložila. Už nyní některé zdroje neoficiálně mluví o tom, že se Blanka rozjede až na konci roku. Náměstek Nouza ale v rozhovoru řekl, že se dá vše stihnout. Stále věří v zářijový termín zprovoznění tunelu.

Důležitá dopravní stavba, jejíž budování schválila někdejší politická garnitura v čele s primátorem Pavlem Bémem (ODS), měla původně stát zhruba o deset miliard méně a sloužit řidičům už v roce 2011. Termín se později odsunul na jaro 2014, nyní Praha mluví o září. Opozice ale tento termín zpochybňuje. Náklady na stavbu tunelu se postupně vyšplhaly až na zhruba 36 miliard korun.

reklama

autor: vam, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…