Prahou prošel pochod romské hrdosti Roma Pride 2015

04.10.2015 21:31

Prahou dnes prošel pochod romské hrdosti Roma Pride 2015. Přišlo na něj zhruba 50 lidí, nesli transparenty s nápisy "Nenávist není řešení", "Zbourejte prasečák na místě romského koncentráku v Letech" či "Za důstojnou připomínku všech obětí holokaustu". Podobné pochody se dnes konají v dalších 13 evropských zemích. Jejich společným tématem je zbourání vepřína v Letech na Písecku, který stojí na místě někdejšího koncentračního tábora pro Romy.

Prahou prošel pochod romské hrdosti Roma Pride 2015
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Romský festival v Chanově

O situaci v Letech se tak dnes mluvilo z pódií Roma Pride od Dublinu po Istanbul. Každá země má také své národní téma, v Česku jím pro tento rok je "Romové vítají uprchlíky". Průvod doprovázela policie, akce byla bez incidentů.

Pochody pořádalo Evropské antirasistické hnutí EGAM, v Česku je jeho členskou organizací sdružení Konexe, spolu s ní se na organizaci pochodu podílely křesťanská iniciativa Společně žít v míru a Český helsinský výbor.

V poslední době prý  nahradili uprchlíci Romy v pozici obětních beránků české společnosti

Koordinátor Konexí Miroslav Brož vytkl českým politikům, že slibují odstranění prasečáku už dlouhých 23 let, bez výsledku, jejich slibům prý nikdo rozumný už nemůže věřit. "Chceme k této kauze a k popírání romského holokaustu v Česku přitáhnout mezinárodní pozornost a vyvinout tlak na českou vládu, aby tuto mezinárodní ostudu začala řešit," prohlásil s připomínkou, že k odstranění vepřína vyzvalo v těchto dnech přes sedm desítek europoslanců a členů národních parlamentů z 22 zemí.

K volbě národního tématu na podporu uprchlíků Brož uvedl, že v poslední době nahradili uprchlíci Romy v pozici obětních beránků české společnosti. "Chceme jim vyjádřit solidaritu," řekl.

Účastníci Roma Pride 2015 se začali scházet v parku Portheimka po poledni. Parkem zněla romská muzika a lidé vyslechli projevy na podporu uprchlíků. Ve smíchovském Kostele Svatého Václava se všichni společně česky a romsky pomodlili a kolem 16:00 se průvod vypravil přes Újezd a most Legií, po Národní třídě do Bartolomějské. Cestou lidé volali "Stop rasismu", "Černí, bílí, spojme síly" a "Zbourejte prasečák". Ve volání pokračovali i před sídlem Policie ČR v Bartolomějské, kde se ozval i pískot.

Vzhledem k rozjitřené náladě se organizátoři rozhodli změnit program a nejprve uspořádali diskuzi s občerstvením a následně až večer chtějí v klidu a důstojně vyvěsit na zeď policejní budovy provizorní papírovou tabulku. Ta má připomínat, že právě z této budovy za protektorátu byly organizovány deportace Romů také do tábora v Letech. Na tabulce je nápis "Nezapomeneme".

Původní kárný a pracovní tábor u Let na Písecku přeměnila nacistická protektorátní správa v srpnu 1942 na cikánský

Podle odhadů je v ČR asi čtvrt milionu Romů. Zhruba třetina z nich žije v chudinských domech a čtvrtích. Zatímco v roce 2006 bylo takových ghett kolem tří stovek, teď je jich už jednou tolik.

Česká vláda se v romské strategii do roku 2020 zavázala, že vepřín z Let zmizí. V minulosti to jako svou prioritu už označilo několik kabinetů. Ovšem současný premiér Sobotka loni uvedl, že ani jeho vláda patrně nenajde peníze na výkup vepřína.

Původní kárný a pracovní tábor u Let na Písecku přeměnila nacistická protektorátní správa v srpnu 1942 na cikánský. Do května 1943 jím prošlo 1308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes pět stovek bylo převezeno do Osvětimi, kde byla většina z nich zavražděna. Z nacistických koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů tak nacisté zavraždili 90 procent českých Romů. Od roku 2010 je v Letech zpřístupněno pietní místo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…