Prahou prošel průvod hrdosti. Putin a Putna vedli průvod homosexuálů

17.08.2013 16:45

Na cestu centrem Prahy se krátce po 14:00 vydal už potřetí pochod hrdosti homosexuálů Prague Pride. Po 15:00 pak dorazil do svého cíle na Letné. Do karnevalového průvodu s alegorickými vozy a hudbou se podle pořadatelů zapojilo až 20.000 lidí, odhad policie je poloviční. Průvod místy omezil dopravu.

Prahou prošel průvod hrdosti. Putin a Putna vedli průvod homosexuálů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prahou se prohnal pochod Prague pride 2013

Mnozí z účastníků přišli v pestrobarevných kostýmech. Průvod místy omezil dopravu, žádné větší problémy policie nezaznamenala.

"Atmosféra je přesně taková, jakou jsem očekával a jaká byla předloni i loni. Všichni jsou krásní, šťastní a barevní a přinášejí do města oslavu různorodosti. Tedy přesně to, co je cílem našeho průvodu," řekl ČTK prezident festivalu Prague Pride Czeslaw Walek. V prvním ročníku se průvodu účastnilo asi 8.000 lidí, loni 15.000 a letos čekali pořadatelé ještě větší účast. Lidé v kostýmech a s duhovými vlajkami se začali scházet už před polednem. Následně se ale nevydali jako v minulých letech přes Václavské náměstí na Střelecký ostrov. Tentokrát vyrazili z ulice Na Příkopě k náměstí Republiky směrem na Letnou. Pořadatelé totiž museli letos trasu změnit, protože všechna obvyklá místa si předem zamluvili odpůrci akce.

Symbolem hnutí homosexuálů je duha. Kromě menších duhových vlajek se v průvodu tentokrát objevila i jedna obří. Pořadatelé totiž obstarali padesátimetrový prapor. Duhové rekvizity si nezapomněli doma ani účastníci a účastnice. Vyzdobili se líčením a vybavili se pestrým oblečením, náramky, havajskými věnci, balonky, klobouky či parukami. U stánku, kde bylo možné věci pořídit, stála dlouhá fronta.

Průvodu se zúčastnili i zástupci některých ambasád

V čele průvodu šla indická hidžra ze sekty transsexuálů. Roztančené účastníky doprovázelo devět alegorických vozů s hudbou. Podle vlajek, které někteří pochodující nesli, se k akci připojila i řada cizinců, třeba z Kanady, Polska, Německa či Izraele. Podle informací ČTK se Prague Pride zúčastnili i zástupci amerických ambasád z Prahy a Vídně.

V průvodu se objevily také transparenty, na jednom bylo například napsáno "Milujem se, a co?". V čele průvodu šel známý literární teoretik Martin C. Putna, který se před dvěma lety na této akci zviditelnil jako "katolická buzna" na transparentu. V průvodu se objevila i figurína ruského prezidenta Vladimíra Putina, který ve své zemi propagaci homosexuality nefandí.

Na akci dohlížely desítky policistů. V centru města byl i antikonfliktní tým a vrtulník. Doprava v trase průvodu byla omezena, policisté ovšem v některých úsecích pochodující zastavili, aby mohly projet tramvaje. Podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana se žádné vážnější problémy neobjevily.

Sešli se i odpůrci

V centru Prahy se dnes sešli také odpůrci průvodu. Od Obecního domu vyrazil hodinu po poledni Pochod pro rodinu, který svolali Mladí křesťanští demokraté a podporuje ho i konzervativní iniciativa Akce D.O.S.T. Pochod zaštítili například kardinál Dominik Duka a lidovecký senátor Jiří Čunek. Podle předsedy Mladých křesťanských demokratů Petra Jurčíka chtějí pořadatelé tímto pochodem poukázat na to, že zájmy tradiční rodiny nejsou v současné době dostatečně hájeny.

Odpůrci průvodu rovněž stáli na různých místech trasy pochodu Prague Pride. Měli transparenty s nápisy "Homosexualita nemá budoucnost" nebo "Homosex. = cesta do pekel". Jednalo se ale jen o menší skupinky. Podle redaktora ČTK na místě museli policejní těžkooděnci vytlačovat lidi protestující proti Prague Pride z trasy pochodu nedaleko Staroměstského náměstí. Podle mluvčího policie však incident nebyl vážný. "Že by docházelo k jakémukoli razantnímu zákroku, tak to vůbec ne," řekl.

.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…