Prahou prošel vzpomínkový pochod pro Václava Havla

18.12.2019 19:40

Několik desítek lidí dnes po 18:00 vyrazilo z piazzety Národního divadla na Hradčanské náměstí při vzpomínkové akci připomínající osobnost prvního prezidenta České republiky Václava Havla. Účastníci pochodu nesli srdce jako symbol všeho dobrého, co Havel dokázal v lidech probudit. Akce se zúčastnil mimo jiné senátor Marek Hilšer a jeho žena Monika nebo spisovatel Pavel Kosatík. K připomenutí osmi let od prezidentova výročí se dnes v Praze i jiných místech země konala i řada dalších akcí.

Prahou prošel vzpomínkový pochod pro Václava Havla
Foto: František Dostál
Popisek: Václav Havel - výřez

Na náměstí účastníky pochodu čekala reprodukovaná hudba například od Havlova přítele Lou Reeda nebo slavná píseň Imagine od Johna Lennona. Organizátoři účastníkům pouštěli také části Havlových projevů, které komentáři doplňovali jednotliví řečníci. Připomněli mimo jiné i slavné heslo „pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“, připomínající životní přístup bývalého prezidenta, který dnes podle řečníků ve společnosti, v politické reprezentaci a zejména na Hradě leckdy chybí.

V Praze se dnes konaly i další podobné akce. Na Jungmannově náměstí známé osobnosti, Havlovi přátelé a spolupracovníci četli úryvky textů z jeho díla, vystoupilo také několik hudebníků. Od 18:00 se na Václavském náměstí konala vzpomínková akce, kde vystoupil například někdejší Havlův kancléř Karel Schwarzenberg (TOP 09). Současný prezident Miloš Zeman podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka uctil Havlovu památku zasláním věnce na jeho hrob na Vinohradech.

Havel zemřel 18. prosince 2011. Letos by se dožil 83 let. Patřil mezi klíčové aktéry zániku komunistického režimu v roce 1989. Byl devátým a zároveň posledním prezidentem Československa a po jeho rozdělení prvním českým prezidentem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…