Prahou prošli demonstranti, kteří se Švejkem protestovali proti válce na Ukrajině

28.07.2014 19:57

Zhruba tři desítky lidí v pondělí prošly pražskou Malou Stranou, aby protestovaly proti válkám ve světě a varovaly před jejich vyvoláváním. Manifestace deseti občanských iniciativ vyvrcholila před americkou ambasádou, kde účastníci vyzvali USA, aby se zasadily za mírové vyřešení konfliktu na Ukrajině.

Prahou prošli demonstranti, kteří se Švejkem protestovali proti válce na Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening Evropané proti válce (zastavte agresivní plány NATO a USA, zrušte cizí vojenské základny). Následoval pochod kolem úřadu vlády k americké ambasádě

V čele pochodu, který k velvyslanectví USA zamířil od Úřadu vlády, jela symbolicky postava Švejka na kolečkovém křesle. Proti slavnému románu Jaroslava Haška ale jeho představitel nevolal „Na Bělehrad!", nýbrž „Na Moskvu!" v narážce na tlak Západu na Rusko kvůli krizi na Ukrajině.

Můžete zabránit válce a zachránit demokracii, vzkázali demonstranti USA

Demonstranti nesli transparenty s nápisy „Evropané proti válce", „Stop zabíjení" nebo "Stop válkám". „Na Ukrajině zuří občanská válka, ve které umírají nevinní lidé, včetně dětí a žen. Této válce se dalo předejít jinými přístupy Západu," řekla před ambasádou USA mluvčí iniciativy Ne základnám Eva Novotná. Vyzvala Američany, aby pomohli ukončit konflikt na Ukrajině. „Můžete zabránit nové válce. Můžete zachránit demokracii a mír," řekla.

Spolu s iniciativou Ne základnám demonstraci svolala sdružení Alternativa zdola, Stop církevním restitucím, Nezávislá media, Přátelé Srbů na Kosovu, Nová republika, Hnutí za přímou demokracii, Spojenectví práce a solidarity, Studenti proti rasismu a Levá perspektiva.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…