Prahu měli připravit o stovky milionů. Teď 22 lidí čelí trestnímu oznámení

29.08.2013 12:27

Dvaadvacet členů vedení někdejší městské akciové společnosti TCP Vidoule je podezřelých z toho, že dopustili, aby firma prodávala městské pozemky na Vidouli a ve Stodůlkách za třetinu běžné ceny. Způsobili tak škodu v řádu stovek milionů, řekl ve čtvrtek primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

Prahu měli připravit o stovky milionů. Teď 22 lidí čelí trestnímu oznámení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Také se mluvilo o neprodloužení tzv. malých smluv firmě Veolia Veolia má prakticky monopol na distribuci vody v Praze

Trestní oznámení míří především proti dvěma členům představenstva, proti bývalému starostovi Prahy 5 Milanu Jančíkovi (ODS) a proti Zdeňku Kovaříkovi, jejichž podpisy jsou pod většinou údajně nevýhodných smluv. Mohli se dopustit porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Pozemky odkupovala především Skanska

Akciová společnost TCP Vidoule, která se před dvěma lety přejmenovala na Rozvojové projekty Praha, v minulosti vznikla kvůli projektu rezidenční čtvrti Botanica Vidoule v Praze 5. Praha prostřednictvím firmy vložila do projektu městské pozemky v hodnotě 440 milionů korun. Vedení Rozvojových projektů Praha si kvůli tomu nechalo loni na podzim zpracovat hloubkový forenzní audit. Nyní podalo trestní oznámení na někdejší členy představenstva a dozorčí rady.

Pozemky byly podle Hudečka v průběhu let 2000 až 2010 prodávány jako stavební pozemky za zlomek tržní ceny, a to především společnosti Skanska, která na nich postavila bytový projekt. "Není mojí rolí zjišťovat, zda škoda byla způsobena vlastní realizací dobře míněného projektu, nebo zda společnost byla už s tímto nekalým cílem založena," uvedl primátor.

Praha podle advokáta Jana Žáka vyzvala bývalé vedení firmy k úhradě škody, avšak bez odezvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…