Prasácký diesel je čistší! Češi se podívali na zoubek elektroautům, která tlačí EU. Nedopadlo to hezky

20.06.2021 8:39 | Zprávy

V poslední době se i přes odpor zákazníků musejí automobilky kvůli tlaku od institucí i aktivistů přeorientovávat na výrobu elektromobilů a z mnoha míst je slyšet, že jsou vozy na elektrický pohon „uhlíkově neutrální“. Že tomu tak ve skutečnosti není, se rozhodli ukázat v Centru vozidel udržitelné mobility na Fakultě strojní ČVUT v Praze, kde se podívali nejen na samotný provoz vozu, ale i na jeho výrobu. Výsledky studie ukazují, že velké množství elektromobilů je z pohledu tvorby emisí nejen srovnatelné s konvenčními vozy, nýbrž že dokonce mnohé elektromobily škodí životnímu prostředí a klimatu více nežli benzínová či naftová auta. Právě diesely jsou dle studie oproti elektromobilům ekologičtější i po najetí čtvrtmilionu kilometrů, a nemusí je ve své nízké náročnosti na životní prostředí elektromobil nikdy překonat.

Prasácký diesel je čistší! Češi se podívali na zoubek elektroautům, která tlačí EU. Nedopadlo to hezky
Foto: ČEZ
Popisek: V dresu města Havířov budou jezdit dva vozy Hyundai IONIQ

Aktivisté a politici v posledních letech tlačí na automobilky stále více a kromě neblahého kšeftování s emisními povolenkami pomalu dochází i k úbytku dříve velmi populárních modelů, k jejichž škrtání automobiloví výrobci přecházejí ze strachu, že by je při jejich výrobě čekaly drastické pokuty za neplnění emisních norem.

Tlaky vůči výrobcům na Západě dosahují již takových rozměrů, že leckde již začínají přiznávat, že budou muset brzo skončit s výrobou klasických aut, a to i přesto, že je po nich stále velká poptávka. Mezi alternativními pohony dnes v hlavním proudu převládá zejména elektrický pohon; jimi se producenti v Evropě snaží, často i přes odpor zákazníků, jít na ruku přísným pravidlům, které zavedla Evropská unie s cílem snížit emise do roku 2050 v dopravě až o 90 procent, a to v dohodě nazývané Green Deal.

Plánu se nevyhne ani Česká republika, která již prostřednictvím našeho premiéra Andreje Babiše (ANO) plán odsouhlasila v minulém roce a do roku 2050 by tak i Česko mělo dosáhnout uhlíkové neutrality.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

mzdy

V čem vám dám za pravdu je, že jsou u nás nízké mzdy, ale není to i chybou vás, protože i vy jste dlouho byli u vlády a mohli jste s tím něco udělat? Moc nechápu, co nyní změníte, když budete sedět v Bruselu, tedy krom toho, že vy si finančně určitě polepšíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co na to Fiala? Tykač může seknout s elektřinou z uhlí klidně teď, už tratí

8:46 Co na to Fiala? Tykač může seknout s elektřinou z uhlí klidně teď, už tratí

Podle miliardáře Pavla Tykače přestane už v příštím roce dávat ekonomický smysl vyrábět elektřinu z …