Prasárna, řekne dnes prý Robert Šlachta ve Sněmovně o Chovancově plánu

28.07.2016 7:02

Bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta zamíří dnes před parlamentní vyšetřovací komisi k reorganizaci policie. Netají se tím, že chce sdělit, že reorganizace ja prasárna. Informaci přinesl server Echo24.cz.

Prasárna, řekne dnes prý Robert Šlachta ve Sněmovně o Chovancově plánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Šlachta, který kvůli reorganizaci odstoupil ze své funkce, tvrdí, že za sloučením elitních policejních útvarů je snaha rozmělnit ÚOOZ. Před vyšetřovací komisi předstoupí zřejmě i olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan i bývalý vedoucí ostravské expozitury protimafiánského útvaru Jiří Komárek. Ten nejprve nařkl policejního prezidenta Tomáše Tuhého z brutálního úniku informací z vyšetřování, nyní podal na vedení policie i ministra vnitra trestní oznámení za sabotáž. Dorazit by měli i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) či vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Seznam čítá celkem 13 jmen.

Jak uvedl místopředseda komise Martin Lank (Úsvit), před komisi nejprve předstoupí lidé, kteří nám už chtěli něco říct. „Potřebujeme se od něčeho odpíchnout, abychom mohli pokračovat dále. Dá se tedy předpokládat, že v první várce to budou lidé, kteří před nás chtěli předstoupit na bezpečnostním výboru,“ řekl Lank. Ten předpokládá, že schůze bude pokračovat i zítra. 

„Bereme to, a to myslím, že mohu mluvit i za Jiřího Komárka, jako způsob, jak předat informace, které máme. Nemáme v tomto ohledu jiné kompetence. Proto jsme předtím zvolili bezpečnostní výbor. Sám jsem na výsledek zvědavý. Uvidíme, kam bude vyšetřování směřovat,“ vyjádřil se Šlachta. O délce svého vystoupení hovořit nechce, podle něj bude záležet na poslancích, jak se budou zajímat. 

Původní text ZDE.

Lank neočekává, že by toto bylo poslední zasedání komise. Podle něj se komise během léta sejde ještě několikrát, výsledky rozhovorů pak oznámí na podzim.

Reorganizace policie, kterou podepsal ministra vnitra Chovanec, se rozběhne již 1. srpna. A to i přesto, že mezi jejími odpůrci je i ministr financí Babiš. Proti je například i poslanec Bohuslav Chalupa, který tvrdí, že s reorganizací by se mělo počkat do doby, až komise vysloví své závěry.

„Stále je čas, aby pan premiér a členové vlády přehodnotili svůj postoj a reorganizaci pozastavili. Zvláště v době zhoršené bezpečnostní situace, kdy nemáme povědomí o tom, jestli reorganizace není zbrklá a jestli nebude mít vliv na schopnost policie jednat,“ řekl Chalupa.

O Šlachtovi se rozepsal také komentátor Daniel Kaiser. A to v souvislosti se žalobou na firmu Excalibur Army. Krajský soud ve Zlíně ji totiž včera zamítl. Společnost byla popotahována za to, že ve skladu ve Vrběticích skladovalala směrové miny. 

„Excalibur byl kvůli Vrběticím vyšetřován Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) plukovníka Roberta Šlachty. Obvinění přišlo v březnu 2015, pár měsíců poté, co ve Vrběticích vybuchla munice, ale v úplně jiné části skladu provozované úplně jinou firmou než Excalibur. Přesto se zdá, že tu byla naplněna podmínka mediální atraktivity, Vrbětice byly a jsou bezkonkurenčně nejznámější sklad zbraní v republice,“ podotkl Kaiser. Šlachtův tým měl podezření, že armáda Excaliburu podezřele levně prodávala součástky do tankových motorů. „Některé roviny konstrukce vyšetřovatelů proti některým konkrétním obviněným se začaly hroutit doslova při prvních výsleších, například při výslechu bývalého generálního sekretáře na českém ministerstvu obrany, posléze auditora NATO Jana Vylity. Majitel Excaliburu Jaroslav Strnad tehdy v kauze repasů oproti původnímu plánu ani nemohl být obviněn,“ sděluje Kaiser.

Vrbětice podle něj vypadaly jako chlazení si žáhy, pokus dostat firmu, která jednou ÚOOZ přišla do mušky, na něčem jiném aspoň mediálně. „Pokud to tak skutečně bylo – a včerejší soud ve Zlíně je docela silný argument pro –, vypovídá případ Excaliburu o ÚOOZ v éře Roberta Šlachty něco podstatného: že to byl útvar, který policejní práci chápe jako uspokojování či ochranu ega svého ředitele,“ uzavřel Kaiser s tím, že je pro něj neuvěřitelné, že kvůli tomuto útvaru málem padla vláda. 

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…