Prasata, vole, kašpare. Je to vážné. Zásadní pokračování útoku na štáb České televize u konvičkovců

12.09.2016 19:49

Doba se vulgarizuje a společnost nalézá „vzory“ ve vyšších patrech politiky. Tak reagují mediální znalci na konflikt konvičkovců s Českou televizí. Naštěstí tentokrát nedošlo na inzultace, ale jak uvádí novinářský „harcovník“ Petr Masopust, každé médium by mělo vědět, do čeho jde a na co má být připraveno.

Prasata, vole, kašpare. Je to vážné. Zásadní pokračování útoku na štáb České televize u konvičkovců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Akce "s humorem do Mekky" - proti terorismu a za demokracii před velvyslanectvím Saúdské Arábie

„Jestli je to ČT, Nova nebo Prima, napadat je nemají,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz výkonný tajemník Odborového svazu novinářů a pracovníků médií Petr Masopust v reakci na incident, který se stal při včerejší demonstrací konvičkovců před saúdskoarabskou ambasádou. „Novináři pracují a dělají svoji práci. Pokud někoho neobtěžují fyzicky, není důvod, aby je kdokoliv jakkoliv napadal,“ dodal. V neděli totiž schytal redaktor Richard Samko od účastníků akce několik drsných slov. Když se pokoušel získat vyjádření jednoho z pořadatelů, Martina Vítka, dav kolem něj spustil pokřik. „ČT lže,“ „Fuj, Richard Samko.“ Nakonec se nechal strhnout i kameraman České televize. „Já ti přijdu posranej, ty kašpare.“

Odhadnout míru rizika

Podle Masopusta nerozhoduje, zda jde o více či méně populární médium. „Česká televize, jestli je oblíbená nebo neoblíbená, to vůbec neovlivňuje to, že ji nějací blbci napadají. Pokud jsou mezi námi agresivní jedinci, tak se budou chovat agresivně. To vůbec nemá co dělat s oblíbeností nebo neoblíbeností televize. Je to žurnalistická práce, která při určité neomalenosti přináší jisté riziko,“ zhodnotil.

„Žurnalisté se dostali do úzkých, protože neodhadli míru rizika, a toť vše. Jestliže někdo natáčí zločince zblízka, musí počítat s tím, že mu ten zločinec může ublížit. Když natáčí zblízka divokého býka, také musí počítat s tím, že mu ten býk může ublížit. Je to otázka přiměřené reakce a přiměřené míry získávání informací. Vůbec v tom nevidím nějakou ‚vědu‘ nebo kauzu,“ dodal.

 

Politici dráždí občany

Další z novinářských nestorů, Karel Hvížďala, incident komentuje slovy: „Obecně je evidentní, že v celé naší civilizaci dochází díky některým politikům, kteří šíří strach jako nejlevnější komoditu k manipulaci s občany a hlavně díky páté mocnosti, tedy sociálním sítím, bloggům a různým anonymním webům, za které nikdo nezodpovídá, k větší emocionalizaci veřejného prostoru, a to pak může vést k takovýmto excesům,“ říká.

Vzhledem k tomu, že to není první případ napadení štábu ČT za přítomnosti Policie ČR, domnívá se, že pochybili i muži v uniformách, ovšem nejen oni. „Je to další selhání Policie ČR. Primárně samozřejmě demonstrantů, kteří překračují svým chováním zákonné normy, a sekundárně policie, která by měla novináře, pokud jsou řádně označeni, chránit, a ČT je vždy označená už logem na kameře. Někde jsem četl, že tam bylo asi třicet policistů a zřejmě ještě několik neuniformovaných, to je dost na to, aby bránili novináře,“ argumentuje Hvížďala.

Pohlazení či pochvala není vždy, s tím se musí počítat

K označení novinářů se rovněž dostává Petr Masopust: „V každém případě, pokud jsou demonstrace nebo jiné hromadné akce, je nebezpečí, že si buď policie, nebo protistrana může splést novináře s protivníkem. Tudíž doporučuji se označovat. Jinde, kde nebezpečí nehrozí, je to zbytečné,“ hodnotí situaci Masopust s tím, že při běžné tiskovce se módit vestami, nápisy a označeními působí mnohdy až poněkud trapně. Ovšem v případě, že „jde do tuhého“, to je jiná!

„Každý reportér bez ohledu na to, jestli je to reportér televizní, rozhlasový nebo z nějakého listu, v rámci své identifikace musí vždy počítat s negativní reakcí těch, které on sleduje nebo chce o nich přinést reportáž,“ podotýká Masopust.

Společnost hrubne

Odborový předák se pak dále zamýšlí nad celkovou reakcí naší společnosti, v čemž si notuje s Karlem Hvížďalou: „Obecně je zhrubnutí populace podporované politiky odshora dolů důkazem neustále se zhoršujících mravů. Tím se uvolňuje agrese osob, které někde jsou, za něco demonstrují. Něco vyjadřují a samozřejmě napadají ostatní. Není to tak dávno, kdy se házela vajíčka, která ještě ke všemu některá byla takzvané násady, tedy tvrdá vajíčka, a policie nezasahovala. Vesele pak byly adorovány ostatními politickými stranami, tedy jejich protivníky. Proto říkám – zmizela slušnost, schopnost komunikace, takže i novináři s tím vším tedy musejí počítat,“ uzavírá Petr Masopust pro ParlamentníListy.cz.

„Příklady táhnou – od shora dolů. Staré pořekadlo, které mi řekl můj otec – srandu bys chtěl, trpět nechceš. A to platí pro každou lidskou činnost včetně té novinářské,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…