Prasecké ubožácké mackovské nic! Doktor Macek to schytává za svá slova o žoldácích. A píše dál

11.07.2014 9:45

Někdejší místopředseda ODS doktor Miroslav Macek v nedávné glose napsal, že nechápe, co je hrdinského na tom být žoldákem. Svým vyjádřením v souvislosti se smrtí čtyř českých vojáků v Afghánistánu vyvolal vlnu nepochopení a sklidil značnou kritiku. I páteční glosy expolitika na webu Viditelný Macek se týkají tohoto tématu.

Prasecké ubožácké mackovské nic! Doktor Macek to schytává za svá slova o žoldácích. A píše dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

„Děkuji všem, kteří mne upozornili na definici `žoldáka` dle článku 47 Ženevské konvence z roku 1949. Ano, znám ji a také si uvědomuji, proč zrovna v té době vznikla… Na smyslu a obsahu mé glosy to proto nic nemění,” píše Macek v úvodu.

Macek vyvolal diskuzi i vlnu kritiky na svou hlavu

Bouřlivou diskuzi vyvolala tato jeho slova: „Pořád nerozumím tomu, co je hrdinského na tom být žoldákem. Ten musí pochopitelně poslouchat i ty rozkazy, se kterými vnitřně nesouhlasí a musí se účastnit bitev a válek, které jsou (jako většina těch minulých, současných a budoucích) zcela nesmyslné a nic neřešící. Rizika, že přitom může být zmrzačen nebo zemře, si je jistě dobře vědom. Za to je přece též placen. Má navíc na vybranou: Může se kdykoliv žoldu vzdát a jít dělat nějakou méně rizikovou práci.”

Právě tento výrok pobouřil mnohé. V souvislosti s útokem v Afghánistánu, který usmrtil čtyři české vojáky a jednoho těžce zranil, se zdá být poněkud neuctivý. Důkazem toho může být zpráva, kterou Macek obdržel prostřednictvím sociální sítě.

„Mně neznámý Daniel Potocký mi na Facebooku zaslal následující zprávu: Jako hrdý občan České republiky nežádám lidský trus zvaný Macek, aby nešířil své ubožácké názory, já v souvislosti s úmrtím našich čtyř vojáků křičím, držte hubu, vy prasecké ubožácké mackovské nic!” cituje bývalý politik ODS ostrý vzkaz.

Čtenář to doktoru Mackovi náležitě vysvětlil

Macek sdílí také vzkaz jednoho ze čtenářů jeho glos, který zareagoval na Mackovu výzvu čtenářům, aby objasnili, koho česká armáda v Afghánistánu brání.

„Jsem sice absolutní laik jako vy, přesto mi nedá, abych nereagoval (a chvíli byl podobně jako vy chytrý jak rádio), zejména poté, co jste spolu s Vyvadilem, Machem a levičáckou sebrankou pejorativně označil profesionální vojáky termínem žoldáci,” napsal čtenář M. J., jak Macek cituje.

A jeho příspěvek k diskuzi pokračoval následovně: „Tedy nemyslím, že `někoho bráníme`. Dle mého soudu (přesvědčením bych to nenazýval) má naše angažmá několik dobrých důvodů, v prvé řadě snahu společně zabránit přeměně Afghánistánu na ryze teroristickou základnu, která bude představovat mezinárodní hrozbu. Z pohledu člověka, starajícího se převážně o vlastní prospěch, nějaké ty žabomyší spory a nadávání směrem k Bruselu mohou starosti o problémy aktuálně vzdálené v čase či prostoru vyvolat leda posměch, ale lidé jsou různí a škála idealistů i cyniků naštěstí bohatá. Nepodceňuji ani i spojeneckou loajalitu v rámci NATO (jak populární slovo, v Česku, že?), když už neplníme rozpočtové závazky v tomto směru. Nepomíjel bych ani možnost nasazení jednotek v reálném boji, neboť bojové zkušenosti jsou, jak vám selský rozum jistě napovídá, nenahraditelné. Praxe přispívá ke zlepšování kvality armády."

Co také napsal doktor Macek v páteční glose:

Děkuji všem, kteří mne upozornili na definici „žoldáka“ dle článku 47 Ženevské konvence z roku 1949. Ano, znám ji a také si uvědomuji, proč zrovna v té době vznikla…na smyslu a obsahu mé glosy to proto nic nemění.

Mně neznámý Daniel Potocký mi na facebooku zaslal následující zprávu:

Jako hrdý občan České republiky nežádám lidský trus zvaný Macek, aby nešířil své ubožácké názory, já v souvislosti s úmrtím našich čtyř vojáků křičím, držte hubu, vy prasecké ubožácké mackovské nic!

Čtenář glos M. J. mi m.j. napsal:

10.7. jste v glose vyzval čtenáře k objasnění, koho v Afghánistánu bráníme. Jsem sice absolutní laik jako Vy, přesto mi nedá, abych nereagoval (a chvíli byl podobně jako Vy chytrý jak rádio), zejména poté, co jste spolu s Vyvadilem, Machem a levičáckou sebrankou pejorativně označil profesionální vojáky termínem žoldáci.

Tedy nemyslím, že "někoho bráníme". Dle mého soudu (přesvědčením bych to nenazýval) má naše angažmá několik dobrých důvodů, v prvé řadě snahu společně zabránit přeměně Afghánistánu na ryze teroristickou základu, která bude představovat mezinárodní hrozbu. Z pohledu člověka, starajícího se převážně o vlastní prospěch, nějaké ty žabomyší spory a nadávání směrem k Bruselu, mohou starosti o problémy aktuálně vzdálené v čase či prostoru vyvolat leda posměch, ale lidé jsou různí a škála idealistů i cyniků naštěstí bohatá.

Nepodceňuji ani i spojeneckou loajalitu v rámci NATO (jak populární slovo, v Česku, že?), když už neplníme rozpočtové závazky v tomto směru. Nepomíjel bych ani možnost nasazení jednotek v reálném boji, neboť bojové zkušenosti jsou, jak Vám selský rozum jistě napovídá, nenahraditelné. Praxe přispívá ke zlepšování kvality armády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…