Prásk ho: Babiš je nevinný, rozhodlo se. A platí to. Takže...

13.09.2019 11:08

Státní zastupitelství oficiálně zastavilo stíhání všech osob v kauze firmy Čapí hnízdo. Političtí konkurenti Andreje Babiše (ANO) již na výrok státního zastupitelství reagují. Předseda STAN Vít Rakušan konstatoval, že Babiš už není trestně stíhán, ale pořád je to hodně špatný premiér, který si se sebou vláčí velký problém v podobě možného střetu zájmů. Předseda lidovců Marek Výborný zdůraznil, že Andrej Babiš podle jeho názoru jednoznačně jednal neeticky.

Prásk ho: Babiš je nevinný, rozhodlo se. A platí to. Takže...
Foto: Facebook
Popisek: Andrej Babiš

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) i jeho blízcí si mohou s definitivní platností oddechnout. Česká televize s definitivní platností potvrdila informaci Deníku N, že trestní stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) končí.

Babiš se tak nemusí bát, že by byl prvním českým premiérem v moderní historii země, který by si z jednání vlády nutně bral volno, aby mohl stanout v soudní ohrádce určené obžalovaným osobám.

Předseda hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan ani teď nevidí důvod ke spolupráci s Andrejem Babišem.

„Pokud vyzýváme všechny aktéry, aby respektovali právní stát, tak jako první větu musíme říci, že výrok státního zastupitelství,“ zdůraznil předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan. Až jako druhou a třetí větu je prý třeba říci, že právě premiér Babiš říkal veřejnosti, že se v České republice dá objednat trestní stíhání, z čehož by se dalo dovodit, že lze objednat i zastavení trestního stíhání, což se stalo teď.

„My máme důvěru v to, že státní zástupci pracují nestranně a profesionálně a na rozdíl od Andreje Babiše nejsme těmi, kteří by to chtěli zpochybňovat,“ rýpl si do Andrej Babiše Rakušan s tím, že kauza firmy Čapí hnízdo má i etický rozměr. Podle Rakušana působí totiž minimálně zvláštně, když druhý nejbohatší Čech žádá o evropské dotace, ačkoli by na své projekty mohl mít dost vlastních zdrojů.

Pokud o evropské dotace může žádat takto bohatý člověk, u lidí to může snížit důvěru v Evropskou komisi a EU jako takovou.

Na poměru hnutí STAN k Babišově vládě se prý nic nemění.

„My stále čekáme na finální zprávu Evropské komise o střetu zájmů Andreje Babiše, takže my stále máme za  to, že máme premiéra, který se musí nějak obhajovat. My bychom byli raději, kdyby se obhajovat nemusel a mohl by všechen čas věnovat práci pro občany České republiky,“ zdůraznil Rakušan.

Podle Rakušana se ukazuje, že Babiš nedokáže vládnout dobře, protože dodnes neukázal podrobnosti svého investičního plánu, nedokázal představit realistický plán boje se suchem a tak podobně.

Předseda lidovců Marek výborný se vyjádřil v podobném duchu. „KDU-ČSL od počátku říkala, že je třeba respektovat nezávislost justice a státního zastupitelství,“ zdůraznil Výborný. „Velmi bych varoval před zpochybňováním tohoto rozhodnutí, protože žijeme v právním státě. Já opravdu nechci žít v nějaké banánové republice,“ dodal.

Konstatoval však také, že ani jemu se kauza Čapí hnízdo nejeví jako eticky bezproblémová. „Já jsem přesvědčen, že v této věci postupovaly osoby v čele s Andrejem Babišem jasně neeticky. To prostě platí. Ale že něco je neetické, ještě neznamená, že to musí být protiprávní. Takto to čtu,“ shrnul svůj názor Výborný.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek (TOP 09) po verdiktu státního zastupitelství položil jednu jedinou otázku. „Je tu někdo překvapený?“ otázal se prostě a krátce.

Hned dostal odpověď od bývalého ministra zdravotnictví za ČSSD Svatopluka Němečka. „Vítejme v realitě. Zazvonil zvonec a pohádce o neohroženém st. zastupitelstvu je konec,“ konstatoval.

Miroslav Kalousek o Čapím hnízdě

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…