Prásk ho. Dvě stě mrtvých najednou. Panuje dusno kolem náletu v Iráku

11.04.2017 14:56

Rapidně narůstá počet civilních ztrát po náletech koaličních vojsk v Sýrii a Iráku. Po posledním náletu na Mosul přišlo o život až 200 civilistů. Hovoří se o změně politiky Washingtonu.

Prásk ho. Dvě stě mrtvých najednou. Panuje dusno kolem náletu v Iráku
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Mosul je druhé největší irácké město a správní středisko provincie Ninive v severní části země v Kurdistánu

Spojenými státy vedená vojenská koalice v Iráku minulý pátek informovala o tom, že začala vyšetřovat případ úmrtí vysokého počtu civilních obyvatel – mohlo by se prý jednat až o 200 lidí, kteří přišli o život po nedávném americkém bombardování iráckého Mosulu. 

Pokud by toto číslo bylo skutečně potvrzeno, poslední koaliční letecký útok na irácké město Mosul by se z hlediska civilních ztrát zařadil mezi ty nejtragičtější od americké invaze do Iráku z roku 2003. 

Přitom zprávy o neobvykle vysokém počtu civilních obětí z Mosulu přišly bezprostředně po dvou incidentech v Sýrii, kde vojska koalice taktéž ze vzduchu bojují s Islámským státem a kde podle mnohých informací o život přišly desítky civilistů. 

„Nezpochybnitelný nárůst v počtu civilních obětí může být zapříčiněn povolením dříve velmi striktních pravidel týkajících se civilních ztrát ze strany nové americké prezidentské administrativy pod vedením Donalda Trumpa, který prohlašoval, že se chystá být v boji s Islámským státem více agresivní,“ uvádí deník The New York Times

Nicméně zástupci americké armády v pátek veřejnost utvrzovali v tom, že se pravidla nikterak nezměnila. Zároveň ovšem přiznali, že bombardování Sýrie a Iráku nabralo na intenzitě ve snaze zatlačit na Islámský stát na všech frontách. 

Tiskový mluvčí Centrálního velení armády Spojených států John J. Thomas novinářům z NYT prozradil, že se vyšetřovací tým nyní snaží přijít na to, byla-li exploze v Mosulu zapříčiněna leteckými útoky koalice, či bombou pečlivě umístěnou do oblasti náletů Islámským státem. 

„Je to opravdu velmi komplikovaná otázka a naši lidié na tom pracují bez přestávky,“ uvedl Thomas a dodal, že exploze a její přičiny si vyžádaly „pozornost nejvyšších kruhů“. 

V otázce, kdo nese za ztráty civilního obyvatelstva zodpovědnost, nemá Thomas jasno. „To zatím nevíme,“ citují jeho slova NYT.

Irácká strana má ovšem v otázce zodpovědnosti zcela jasno. Generál Maan al-Saadi novinářům zdělil, že ztráty na civilním obyvatelstvu jsou důsledkem koaličních útoků, které si objednali jeho muži s úmyslem odstranit střelce ze střech tří domů v části Mosulu zvané Mosul Jidideh. Podle generála neměla koaliční vojska ponětí o tom, že byly všechny tři domy plné civilistů. 

„Po náletech jsme byli všichni šokováni počtem civilních ztrát. Myslím, že se jednalo o past Islámského státu, který se takovým způsobem snaží ovlnit veřejné mínění proti koalici,“ cituje slova iráckého generála americký deník.

Ředitel neziskové organizace Airwars, která monitoruje počet civilních ztrát po náletech koalice v Sýrii a Iráku, Chris Woods uvedl, že jen v měsící březnu se o proti předchozímu měsící počet civilních obětí více než zdvojnásobil. 

„Nevíme, jestli to dokazuje zvýšené tempo vojenských akcí, či změnu jejich pravidel. Nicméně rapidní nárůst počtu civilních obětí jasně dokazuje, že došlo k nějaké změně,“ uvedl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …