Praštit Kalouska sklenicí do hlavy. U Moravce se dnes děly pozoruhodné věci

05.03.2017 13:30

K Václavu Moravcovi tuto neděli dorazili předseda TOP 09 Miroslav Kalousek a první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka. A stálo to za to. Došlo i na „sklenici, která se měla rozbít o Kalouskovu hlavu“.

Praštit Kalouska sklenicí do hlavy. U Moravce se dnes děly pozoruhodné věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Otázek Václav Moravec

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) nechal spustit druhou vlnu EET a na venkově začaly zavírat malé obchody. Ministerstvo zemědělství přispěchalo s plánem, jak tyto obchody udržet. „Jakou logiku to dává, že poslední kapkou vláda dorazí drobné podnikatele a pak je bude dotovat?“ ptal se nevěřícně Moravec.

Jurečka okamžitě prohlásil, že s malými obchodníky mluvil a oni si na EET nestěžují. „Oni říkají, my nemáme nic proti EET, ale v obci se dvěma sty obyvatel je opravdu složité udržet nějakou prodejnu,“ zaznělo z úst ministra zemědělství. Plán na podporu venkova se navíc podle šéfa resortu zrodil dlouho předtím, než došlo na EET.

Následně dostal slovo Kalousek. Nadechl se a spustil. „Jestliže je politika této vlády taková, že totálně zdecimuje drobné živnostníky a pak některé z nich začne dotovat, tak se bavíme o likvidaci svobody podnikání. Tři roky se utahují šrouby a udržet podnik je čím dál složitější. A teď vláda říká: My přicházíme jako zachránci a s pomocí dotací rozhodneme o tom, kdo kde bude podnikat. To je naprosto nepřijatelné a já si troufnu říct, že zvrácené,“ nebral si servítky Kalousek.

Současná vláda podle předsedy TOP 09 přijala tisíce nových úředníků, na živnostníky uvalila nové povinnosti a teď se kabinet diví, že toho obchodníci mají plné zuby.

Jurečka si to však nenechal líbit. „Já jsem na rozdíl od vás podnikal 11 let jako OSVČ. A když jsem viděl, k jakému okrádání státu za vás docházelo na DPH, tak říkám, že tato vláda možná mírně zvýšila administrativní zátěž v podobě zavedení kontrolního hlášení DPH, ale této zemi se to rozhodně vyplatí,“ kontroval okamžitě ministr.

Kalousek si ale trval na svém. „Vy říkáte, my jsme zapálili stodolu a musíme ji hasit... Tato vláda dělá z lidí zloděje a prohlašuje, jak tady všichni kradli. A to není pravda. Já se jich chci zastat a říct, že toto rozhodně není pravda. A pokud chcete z obchodu a řemesel na venkově dělat veřejnou službu, tak nás vracíte do socialismu,“ hřímal Kalousek.  

Člen vlády Kalouskova slova důrazně odmítl. Marian Jurečka prý nikdy nemluvil o tom, že všichni kradou. Rozhodně prý také nemluvil o dotacích pro řemeslníky. Je jen toho názoru, že i lidé mají právo koupit si chleba a vodu i na venkově, zkrátka nakoupit si potraviny. Posléze prozradil, že lidovci udělají všechno pro to, aby třetí a čtvrtá vlna nikdy nenastala.

„Já tady jasně řeknu, že my třetí a čtvrtou vlnu EET rozhodně odmítáme a uděláme všechno pro to, aby nenastala, proto jsme prosadili jejich odložení,“ řekl Jurečka. „A byl byste ve vládě, která by prosazovala třetí a čtvrtou vlnu EET?“ zeptal se okamžitě Moravec. „Já si troufnu říct, že nebyl,“ odvětil lidovec.

Kalousek sliboval, že TOP 09 bude prosazovat zrušení EET. Kdyby nebylo EET, vyhnuli bychom se všem těmto problémům.

Kalousek je karikaturou sama sebe, vypálil Jurečka

Moravec od tématu EET přešel k registru smluv. A stejně jako na počátku prvního tématu i tentokrát udeřil na lidovce. Právě KDU-ČSL totiž prosazovala vyjmutí Budvaru z registru smluv, aby tento podnik nebyl oproti konkurenci v nevýhodě, protože by musel zveřejňovat smlouvy. Nakonec sněmovna přijala pozměňující návrh, který z registru smluv vyňal všechny podniky se státní účastí. Jurečka trvá na tom, že stát musí hájit zájem národního pivovaru.

Kromě toho neváhal a označil Kalouska za pokrytce, který dnes hlasitě hájí Budvar, ale když v 90. letech pracoval jako úředník na ministerstvu obrany, asistoval u prodeje kasáren, ve kterých je dnes obchodní dům Palladium.

„On je vlastně karikaturou toho, co dnes kritizuje, ale za svou politickou kariéru byl u podobných kauz osobně účasten,“ hřímal Jurečka. Kalousek si to však nenechal líbit. „Já se omlouvám, ale před dvaceti lety jsem nedělal nic špatného. Já jsem byl subalterní úředník, na kterého se sneslo tisíce pomluv, u nichž se ale prokázalo, že nejsou pravda,“ bránil se předseda TOP 09.

Posléze se vrátil k tématu samotného registru smluv, který současná koalice „vykostila“. Jurečka se bránil, že se mu sice pozměňující návrh nelíbil. „Ale pro mě to byla Sofiina volba. Já jsem si měl vybrat mezi tím, jestli zabiju Budvar, nebo přijmu tento nedokonalý zákon,“ bránil se emotivně člen vlády.

Kalousek jen nachápavě kroutil hlavou. Připomněl, že registr smluv ležel na stole už asi dva a půl roku, takže bylo dost času všechno si ověřit a případně opravit. „To jsou přece výmluvy nedůstojné dospělých mužů, výmluvy na poslední chvíli ve prospěch lobbistů. Já jen říkám, že reklamní agentury a lobbisté měli zájem na tom, aby byl změněn registr smluv,“ zaznělo z úst předsedy TOP 09. Ve stejném duchu se Kalousek vyjádřil i o Budvaru. Také u tohoto státního podniku měli podle Kalouska lobbisté a reklamní agentury zájem na tom, aby tento podnik nebyl součástí registru smluv.

V tu chvíli to ale Jurečka nevydržel. „Buďto jste chlap a je ta diskuse chlapská a ukážete to na něčem konkrétně, anebo jste hochštapler,“ naštval se ministr. Kalousek se ale ihned bránil, že nehovořil o panu ministrovi, ale o reklamních agenturách a lobbistech. „A pokud vím, pan Jurečka není ani reklamní agentura, ani lobbista,“ konstatoval Kalousek.

Když mě tady ministr Jurečka praští sklenicí do hlavy...

V závěru diskuse došlo na kauzu korunových dluhopisů. Jurečka Kalouskovi vmetl do tváře, že právě on umožnil soukromým firmám optimalizovat své daně skrze nezdaňované korunové dluhopisy.

„Já bych tady rád uvedl na pravou míru několik nepravd. I pan prezident řekl, že za to může Kalousek, ale to není pravda. Zákon tu máme od roku 1993 a tehdy Miroslav Kalousek rozhodně nebyl ministrem financí,“ připomněl všem.

„Pane redaktore, jestliže pan ministr Jurečka teď vezme sklenici a praští mě s ní do hlavy, tak vás nikdo nemůže volat k odpovědnosti za to, že tady ta sklenice stála,“ přisadil si.

„Korunové dluhopisy vydávané státem byly určeny pro domácnosti. Korunové dluhopisy, které si vydaly samy firmy, jsou podle Kalouska z úplně jiného vesmíru. Operace, jejímž jediným smyslem je snížení své daňové povinnosti, je zneužití práva. Na to existuje i judikát nejvyššího soudu,“ hřímal Kalousek.  

Touto cestou podle Kalouska postupovali „šizuňkové“. „Nikdo z nás ovšem nemohl tušit, že jeden z těch šizuňků, který zneužil zákon, a na zneužití zákona v daňové oblasti finanční správa má dost nástrojů, aby skutečně konala... Ale nemohli jsme tušit, že v roce 2014 bude jeden z těch šizuňků ministrem financí a finanční správa proti němu nepůjde,“ pokračoval v palbě Kalousek.   

Jurečka však předsedovi TOP 09 nechtěl dát nic zadarmo. Kalousek se snaží vyvinit ze své odpovědnosti. Ukázal to před chvílí, když odmítal svou odpovědnost v roli úředníka ministerstva obrany. Teď to podle Jurečky ukázal podruhé, když odmítá, že stavidla k problému s korunovými dluhopisy otevřel právě on jako ministr financí.

Kalousek to tvrzení znovu odmítl. Je toho názoru, že by měla konat finanční správa. Na ní teď leží odpovědnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …