Pravá ruka premiéra Rusnoka má za sebou zajímavou kariéru. Podívejte se

31.07.2013 21:47

Zdá se, že pravou rukou premiéra Jiřího Rusnoka se na Úřadu vlády stal dlouholetý člen ČSSD Karel Štogl. Server Česká pozice.cz zmapoval jeho dosavadní profesní i politickou kariéru. Ta ukazuje, že je Štogl poněkud přelétavý.

Pravá ruka premiéra Rusnoka má za sebou zajímavou kariéru. Podívejte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Rusnok

V současnosti na Úřadu vlády zastává funkci vrchního ředitele sekce odborných agend. Stal se tak nástupcem Jany Nagyové, vůči níž se Štogl ostře vymezuje. „Chtěl bych panu premiérovi zajišťovat profesionální odborný servis jiného typu než paní Nagyová,“ uvedl pro Českou pozici.

V politice je od roku 1997

V politice se začal angažovat v roce 1997, kdy vstoupil do mikulovské buňky ČSSD. Do vyšších pater se dostal poměrně záhy. O čtyři roky později si ho totiž Jaroslav Tvrdík přivedl na Ministerstvo obrany, kde pracoval jako jeho poradce. Konec jejich spolupráce se ovšem nesl ve vzájemných sporech. Moc sdílný ale Štogl nebyl. „Pokud s někým pracujete, je velmi pravděpodobné, že se občas v některých otázkách názorově rozejdete,“ prohlásil.

V té době se seznámil i s Jiřím Rusnokem. Tvrdíkův nástupce v čele resortu Miroslav Kostelka Štogla poslal v roce 2004 do Vídně na diplomatickou misi při OSN a mezinárodní bezpečnostní organizaci OBSE. Ani tam však dlouho nevydržel. Na podzim následujícího roku přijal místo na Ministerstvu financí. Krátce nato odešel do soukromé sféry a začal se věnovat marketingu a PR.

Ve službách Dienstbiera i Zemana

Před třemi lety pro změnu nastoupil jako vedoucí oddělení regionálních fondů na Úřadu regionální rady střední Čechy. Tam se prý nepohodl s hejtmanem Davidem Rathem. To však Štogl popírá. „S bývalým hejtmanem Rathem jsem prakticky nepřišel do kontaktu. Důvodem odchodu byla zajímavá nabídka od KPMG,“ prozradil České pozici.

V prezidentské kampani nejprve nabízel služby Jiřímu Dienstbierovi a v prvním kole ho podporoval, načež změnil názor a nakonec se přiklonil k Miloši Zemanovi. „Rozhodl jsem se ve druhém kole volit Miloše Zemana a přesvědčoval sociální demokraty a veřejně známé osobnosti pro jeho podporu,“ řekl k tomu. Pravá ruka premiéra Rusnoka tak má velmi zajímavý profil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…