Pravda a láska zvítězí v pohádce. Ale jenom v ní, varuje režisér Jiří Strach

20.12.2019 17:20

Proti moderátorovi Luboši Xaverovi Veselému usedl v předvánočním čase v internetové televizi XTV Režisér pohádek Jiří Strach, který stojí např. za oběma díly Anděla páně. Pohádku považuje za jediné místo, kde pravda a láska může zvítězit nad lží a nenávistí.

Pravda a láska zvítězí v pohádce. Ale jenom v ní, varuje režisér Jiří Strach
Foto: Repro XTV
Popisek: Režisér Jiří Strach

„Pohádka je krystalický žánr. V podstatě jediný možný, kde pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Bez toho by to nebyla pohádka,“ poznamenal režisér.  

„Vy jste řekl tak hlubokou věc teď,“ ocenil pana režiséra Veselý. „Že jedině tam to zvítězí, z čehož plyne, že všude jinde to nenastane,“ dodal.

„Ale já se k tomu nechci dostávat, je pár dní před Vánocemi,“ ohradil se Strach. Chtěl bych raději zůstat u toho, že v pohádkách vítězí dobro. Pohádky ho baví i proto, že jsou apolitické. Je v nich však třeba držet se jasně daného pravidla, že je třeba potrestat zlo. I když on jako katolík má za to, že člověk má mít naději, že když se polepší, třeba jednou přijde i do nebe.

Zdá se mu navíc, že by v současnosti byla k dispozici nějaká témata, o kterých by se daly točit filmy.

Prozradil také, že u českých pohádek platí, že co se líbí nám, se už nemusí líbit v Německu nebo jinde za hranicemi, protože za hranicemi neznají tradici našeho občas hodného čerta.

Děti jsou podle Stracha na jednu stranu krutě pravdivé, ale na straně druhé jsou v podstatě tím nejvděčnějším publikem, protože když se jim pohádka nelíbí, dají to jasně najevo, ale totéž udělají, když se jim pohádka líbí, také to u nich snadno poznáte.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…